Sadrže opasan nivo ftalata, Foto: RTCG.ME

Na tržištu se već neko vreme mogu pronaći igračke za mališane primamljivog izgleda koje su opasne po zdravlje dece, što je ovog puta slučaj sa lutkom „Yongbai baby“, koja je povučena sa crnogorskog tržišta zbog velike količine ftalata.

Mada izgleda kao lep novogodišnji poklon, plastična kineska lutka povučena je sa tržišta jer su laboratorijski podaci Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazali da sadrži ftalate, opasne po zdravlje dece, saopštila je juče crnogorska Uprava za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije su precizirali da na deklaraciji tog proizvoda nije bilo navedeno koliko lutka sadrži ftalata, a analizom je utvrđeno da ih je 7,9 odsto po masi, dok je maksimalna dozvoljena vrednost, u skladu sa propisima o igračkama i proizvodima za decu, 0,1 odsto. Takođe, dodaju da je uvoznik „BK komerc” iz Podgorice preuzeo mere u skladu sa zakonom, koje se odnose na povlačenje proizvoda iz prometa i opoziv proizvoda od potrošača u medijima.

– U toku je proces opoziva proizvoda od potrošača, a uvoznik je dužan da dostavi podatke o broju opozvanih proizvoda. Povučeni proizvodi i oni koji budu vraćeni od potrošača biće uništeni u saradnji sa inspektorom – saopštili su iz Inspekcije.

Nedavno je sa tržišta iz istih razloga povučena i lutka „Fashion styles”, koja je u Crnoj Gori prodavana tri godine, kao i igračka „Lovely horse”, opasna po zdravlje dece jer sadrži čak 200 puta više hemijske supstance ftalata nego što je dozvoljeno, a koja se mogla naći i na srpskom tržištu.

Ftalati se nalaze u širokom spektru proizvoda, od plastike do kozmetičkih preparata. Poznato je da ukoliko uđu u ljudski organizam, remete hormonalni balans. Dokazana je njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa. Takođe, dokazano je i da u visokim dozama izazivaju oštećenja jetre, bubrega i pluća.

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here