U prvom tromesečju naredne godine raspisuje se tender za prodaju RTB Bor.

Rudarsko topioničarski basen Bor čeka još jedno sudbonosno proleće, piše „Politika“ i navodi da bi, prema memorandumu sa MMF-om, država do kraja marta trebalo da raspiše tender za privatizaciju, ili strateško partnerstvo za RTB Bor.

U ovom dokumentu, koji su potpisali premijerka Ana Brnabić, guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, navodi se da se sa potencijalnim investitorima već razgovaralo, a da je jedna od tema bilo i rešavanje problema zaštite životne sredine, navodi „Politika“.

U memorandumu se navodi da ta kompanija za sada izmiruje sve obaveze , „uključujući i poreze državi, plate radnicima, kao i da plaća račune za struju u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR)“.

Tome su, kako se ocenjuje u zvaničnoj prepisci Srbije sa MMF-om, doprinele povoljne cene bakra na međunarodnom tržištu. To je povećalo platežnu sposobnost kompanije, koja sada redovno izmiruje račune prema Elektroprivredi Srbije, navodi se u ovom dokumentu.

Takođe se napominje da RTB Bor sledeće godine neće dobijati pomoć iz republičkog budžeta. Ove godine iz državne blagajne na račun ove kompanije otišle su dve milijarde dinara, piše.

RTB Bor je prošle godine poslovao sa gubitkom od 5,25 milijardi dinara, dok je godinu dana pre toga bio u minusu od 13,7 milijardi dinara. Gubici su napravljeni uprkos boljoj ceni bakra na svetskom tržištu, ali i tome što je grupa preduzeća – Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija -ušla u unapred pripremljen plan reorganizacije. Podsećanja radi, tada im je otpisano više od milijardu evra duga prema državnim poveriocima.

 

IZVORpolitika
PODELI

1 KOMENTAR

  1. ZAMAJAVANJE O RTB BOR BEZ KRAJA!

    RTB Bor čeka još jedno sudbonosno i maglovito proleće uz pomoć MMF, države, a da li će biti tender za privatizaciju, ili strateško partnerstvo, uz to neće biti pomoć budžeta države. RTB Bor nije siroče? Ovih godina RTB Bor je poslovao sa gubicima, a ove, kažu biće sa profitom,najmanje 55 miliona evra. Još jedna neočekivana obmana sa pranjem svega osim savesti. Kako može RTB Bor da bude profitabilan kada se opralo i pokralo sve što je moglo. Na kraju i obezbeđenje je napustilo, zna šta da obezbeđuje od krađa kada je sve pokradeno i nema šta da se krade. Zlato, srebro, bakra, pare sve je nestalo i oprano. Od privatizacije nema ništa, od zamajavanja u vezi RTB Bor biće. Sve dok trajektorija novca od RTB Bor i budžeta države je maglovita biće još zamajavanja o reformi, privatizaciji i šta još u vezi RTB Bor. O raspisivanju tendera marta meseca o privatizaciji, strateškom partnerstvu ili svakojakim zamajavanjima priča se nastavlja po ne znam kog puta, najmanje deset. Zbog čega da se tradicija prekine, kada pare, zlata, bakra i srebra ima za sve zainteresovane strane. Dobru tradiciju ne treba napustati. Ako ovo ne bude ovako sprovedeno, plaćam opkladu i Spaskovskom, Vučiću i svim lakovernim. Sraćna Nova 2018. godina svima, a po najviše RTB Bor!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here