foto:blic.rs

RTB „Bor“ je za 11 meseci potrošio struju u vrednosti od 4,39 milijardi dinara, ali je EPS-u platio svega 650.000 dinara, odnosno 0,01 odsto onoga što je potrošeno.

Jedna celina u okviru RTB „Bora“ – Topionica i rafinacija napravila je dug od 1,27 milijardi dinara, a na račun EPS-a uplaćeno je 35 dinara.
Do sada su građani Srbije platili 900 miliona evra, koliko je država otpisala RTB „Boru“ dug.
Prema nezvaničnim informacijama „Blica“, EPS ne može ovoj firmi da isključi struju jer postoji prećutni dogovor u Vladi da im se to toleriše. Ako bi RTB „Boru“ isključili struju, privreda cele Timočke Krajine bila bi onesposobljena. Postojao je dogovor da nakon 31. maja moraju da plaćaju struju, ali očigledno da od toga nema ništa.
Iz EPS-a su potvrdili ova saznanja.
Podaci o dugovanju RTB-a predstavljeni su Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva, MMF-u i Svetskoj banci. RTB „Bor“ za period januar-oktobar ove godine duguje 4,394 milijardi dinara, a ukupno je uplaćeno 654.403 dinara. Topionici i rafinaciji Bor je u istom periodu fakturisano 1,145 milijardi dinara, dok je naplaćeno samo 35 dinara. Vlada Srbije je odlukom o određivanju RTB „Bor“ kao subjekta od strateškog značaja utvrdila i da od 28. maja 2015. do 31. maja 2016. nije moguć postupak prinudnog izvršenja i naplate. EPS poštuje politiku Vlade, a isključivanje struje, pored prestanka proizvodnje u tom kompleksu, izazvao bi i veoma ozbiljne tehnološke i ekološke posledice ne samo u Boru, već i na širem području„, kažu za „Blic“ u EPS-u.
Inače, deset državnih preduzeća za struju duguje 11 milijardi dinara. Pored RTB „Bora“ tu su i Železara Smederevo, koju su nedavno preuzeli Kinezi, Železnice Srbije, Resavica, Azotara, Petrohemija…

 

IZVORblic
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here