Država Srbija oštećena je za oko 150 miliona evra jer je iz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ ukradeno više od pet tona zlata, ekskluzivno otkriva Kurir. Iza najveće pljačke blaga u novijoj istoriji Srbije, kako saznajemo, stoji jedan visoki politički funkcioner, koga policija izvesno vreme češlja i koji bi uskoro mogao da završi na optuženičkoj klupi.

– Policija je otkrila ogromnu pljačku u RTB „Bor“. Reagovali su po anonimnoj prijavi, jer je uočeno da se iz njega izvlači ogromna količina tzv. anodnog mulja iz kog se dobija zlato. Inspektori su se šokirali kada su videli koja je to količina zlata. Procenjuju da je izneto oko pet tona zlata, vrednosti oko 150 miliona evra, za koliko je oštećen RTB „Bor“, odnosno država – priča izvor Kurira.

Nije nepoznato da se iz RTB decenijama iznosi „zlatni mulj“, ali do sada nije bilo volje ili smelosti da se tome stane na put.

*Foto: Kurir

Tajna šema

– Anodni ili tzv. zlatni mulj ostaje posle izvlačenja bakra iz rude procesom flotacije. Iz tog mulja se potom u posebnim topionicama hemikalijama izvlači zlato i lije u kalupe. Kilogram je nešto više od 30.000 evra. Ovaj biznis je vrlo unosan, neki kažu opasniji i od trgovine narkoticima, a vodi ga jedan visoki politički funkcioner. Nema više onih koji su zaštićeni kao beli medved i on će, kako sada stvari stoje, uskoro biti priveden pravdi – priča naš sagovornik i ističe da policija aktivno radi na skupljanju dokaza.

– Kockice su sklopljene i neophodno je još samo da se otkrije gde njegova ekipa pretače zlato, gde se nalazi mini-topionica tog političara čija se lokacija drži u strogoj tajnosti. Takvih topionica, kako se spekuliše, ima nekoliko u okolini Bora – navodi on.

Mada je javna tajna da se anodni mulj godinama iznosi iz RTB, zanimljivo je da niko iz tog preduzeća nikada zvanično nije predstavio gubitak u proizvodnji zlata.

– Vlada zid ćutanja jer su mnogi umešani. Krupni igrači pak vrednu sirovinu iznose kamionima, s validnim propusnicama – objašnjava izvor Kurira.
O tome svedoči i slučaj od pre oko deceniju, kada su stražari Zaštite, zaduženi za obezbeđenje RTB, otkrili oko 300 kilograma mulja pripremljenog za crno tržište. Ali umesto da se sačekalo da se vidi ko će tu robu izvesti iz RTB i gde će završiti kako bi se razotkrio ceo lanac ilegalne proizvodnje, roba je naprasno vraćena u pogon.

I ne samo to. Niko u RTB ni otkaz nije dobio iako su zabeleženi slučajevi da je „zlatni mulj“ iz RTB iznošen i na sitno u torbama, ispod odeće, u cegerima, kesama i buradima.

Branislav Mihajlović, doktor tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, kaže da je evidentan i simptomatičan podatak da je poslednjih godina proizvodnja zlata smanjena.

Javna tajna

– Kod eksperata to izaziva podozrivost jer, znate, zlato ne isparava. U Boru se mnogo priča o krađi anodnog mulja. Iako je sve na nivou rekla-kazala, nema šanse da velike količine izađu iz RTB a da to nije organizovano na visokom nivou. Nije to nekoliko kesica u džepu. Ako su tolike količine u pitanju, to znači da u organizovanom lancu mnogi okreću glavu u stranu kada kamioni na crno izvezu sirovine – ocenjuje Mihajlović, koji je preko 40 godina zaposlen u Direkciji rudnika bakra u Boru.

Maštovitost

Radnici RTB su, očigledno, maštoviti u krađi vrednih sirovina. Stražari su tako februara 2009. sprečili jednog radnika da iznese sedam kilograma „zlatnog mulja“ kao suvozač kamiona koji je napuštao krug RTB. Ispod kaputa je bio obmotan kesama mulja. Jedna radnica je pak uhvaćena u pokušaju da ga iznese u cegeru, a pravdala se time da joj je rečeno da je mulj dobar za čišćenje šporeta. Zabeležen je slučaj od pre oko 23 godine, kada je otkriveno da je jedan od zaposlenih u zlatari mesecima iznosio grumenje zlata. I to tako što je vredni metal odlagao na sims prozora kupatila i odnosio ga po izlasku s posla. Iako se sumnjalo da je ukrao više kilograma zlata, nikada nije utvrđeno koliko je izneo iz firme.

IZVORkurir.rs
PODELI

2 KOMENTARA

 1. GURNUTA SRBIJA U “MULJ” OD SOSE!

  Afera “zlatni mulj” ne trese državu, već je gurnula na dnu dna. Akteru afere Spaskovskom iliti Sosa pripisuju da je pokrao 150 miliona evra. Koliko god bila ta cifra je ipak smešna, da li se neko pita zašto je Sosa ugasio preduzeća za obezbeđenje RTB Bor, “Zaštita doo” i doveo firmu iz Beograda prijatelja čelnika RTB Bor da čuva imovinu i bogatstva RTB Bor u neku ruku kao privatno vlasništvo Sose. Vlasti Srbije stavili zeca da čuva brižno kupus i učuvao ga? Akter je od početka mandata radio različite krimogene radnje. Afera sa 10 tona manganskih kugli iz flotacije, zatim muljanje sa cisternom s vodom i bakra u vrednosti od 20 miliona evra i krađa bakarnih rezervnih delova 1,4 tona i još mnogo toga. Kako se dosta Sosa umorio trebalo bi da mu ΛV omogući, preko reda, da i odleži. Umesto to da ΛV uradi on je omogućio da se otpišu dugovanja RTB Bor od devetsto milona evra, a da ih upiše na grbači radnika i penzionera. Kako javlja „Kurir“ taj političar je nadri političar blizak saradnik prvog čoveka Srbije i generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski. On tvrdi da je izgradio novu topionicu bakra, što je notorna laž. Istina je da je izgrađena samo fleš peć za topljenje i fabrika za proizvodnju sumporne kiseline, pri tome iskorišćena je kompletna postojeća infrastruktura, a ostali su skladišta materiala, konvertori, anodne peći, trafostanice. S druge strane, utrošena su sredstva kao da je izgrađena sasvim nova topionica, a gde su pare? Pojela maca. Držte se penzioneri i ovo mora da platite. Predlažem Spaskovskom da patentira proizvodnju zlata iz zlatonosnog mulja, koji je na njemu čaroban način nestao iz RTB Bor, po divljim i tajnovitim topionicama zlata po borskim selima. Ako je mogao Spaskovski devet godina da vodi RTB Bor u propast, a pod mentorstvom vlasti, nije oštetio državu, već poreske obveznice i penzionere. Ne treba smeniti Sosu, već ga ostaviti da otuđi i ono što nije uspeo. Ume to da radi bez konkurencije. Biće još igranki, ko sve od viđenijih, nije umešan.

 2. ПОЗЛАЋЕНИ ПОЛТРОН, ЈОШ БЕЗ ПРЕМЦА!

  Челник РТБ Бор у Бору, свe што краси једног “великог“ нечовека обједињено је у Б. Спасковском, као председников привезак, је инвестирао туђе паре око пола милијарде евра у рударству и металургији. Пројекти су завршени, а резултата нема. Производња није напредовала, грађани Бора дано-ноћно се трују отровима златног муља. А какав је Спасковски?

  • Он није превртљив, него ветар дува час на једну, час на другу страну.
  • Ко га не зна, скупо би га платио. Ко га зна, то је већ урадио.
  • Шта ради на састанцима? Глуми циркузанта.
  • Ступиће у штрајк жеђу, јер му дата обећања не пију воду.
  • У Библији пише: „Не кради“! А он је само прилагођен тренутку!
  • Кад му рекли да је говно, жив се појео!
  • Зна да је паметнији када ћути, али не воли да се прави паметан.
  • Када њему сине идеја, обично се испостави да је промашај.
  • Његову биографију најбоље ће написати МУП.
  • Завршио је с причама. Прешао на бајке.
  • Делује антисизифовски. Гура производњу бакра и Бор низ брдо!
  • Њему је реч светиња. Кад-год нешто каже борани се крсте.
  • Паметнији вођи попуштају. Живчано!
  • Прича нам бајке. Мисли да се налази у земљи чуда.
  • Он сваког љуби у образ. Зато што га „нема“.
  • Уместо хита “Не може ми нико ништа”, пeваће “Крадем брате без бриге”.
  • РТБ Бору ће доћи срећна будућност, када Соса буде прошлост.
  • Kaда су га питали откуд оволики напредак у тајној производњи злата. Све се може када се браћа сложе.
  • То што је РТБ Бор пред банкротством, не умањује Сосине успехе.
  • Највећи борски златар води порекло од Потемкина.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here