foto:jutub printskrin

Rudar D.P.(45) iz Bora čudom je preživeo kada je preksinoć na njega, dok je bio na dubini od oko 700 metara, pala gotovo tona rude. Srećom, kolege su to videle I uspele da ga spasu na vreme.

D.P. je bio na svom random mestu, u podzemnom rudniku ’’Jama’’, iz sastava kineske kompanije ’’ZiJin Copper Bor’’.

-On je sišao u bunker za prihvat rude. Hteo je duvaljkom očisti bunker. Međutim, u tom momentu se pokrenula transportna traka koja u bunker ubacuje rudu. D.P. je stajao na sred tog bunkera, a ruda je brzo počela da puni objekat pod zemljom – kažu kolege ovog čoveka.

D.P. je počeo da vice I doziva pomoć, a ruda ga je zatrpavala. Punila je bunker ogromnom brzinom.

Zapomaganje je čuo njegov kolega koji je najbrže što je mogao potrčao ka bunker.

-Kad sam dotrčao do bunker ugledao sam kako moj kolega nestaje pod rudom. Ništa se nije videlo, cello je bio zatrpan. Dotrčao je još jedan rudar I zajedno smo uskočili u bunker – priča rudar koji ne želi da mu se spominje ime.

Tek tada je krenula borba za goli život trojice rudara. Dvojica, koji su uskočili da spsu život D.P. počeli su da tonu. Ubrzo, ruda ih je zatrpala do pojasa. Nisu mogli da mrdnu.

-U pitanju su bile sekunde kada ćemo I mi da potonemo. Težina rude pritiskala nam je noge, nismo mogli ni napred ni nazad, a od D.P. ni glasa da čujemo, niti da vidimo gde je. Digla se prašina, tutnjala je ruda…

Ubrzo su do bunkera pritrčala još nekoliko rudara. Nisu znali šta da rade. Ako uđu u bunker, I oni će biti zatrpani. Srećom, jedan od njih se dosetio da pokrenu bunker tako da ‘’prosejava’’ rudu.

-Kako nismo imali drugo rešenje, pokrenuli smo bunker. Na dnu se nalaze rešetke koje prosejavaju rudu. Ruda prolazi kroz njih, I mislili smo, što se srećom ispostavilo kao tačno, da ruda proći, a da će rešetke zaustaviti naše kolege.

Kada je ruda prosejana, izašla su najpre dvojica rudara koji su pritekli u pomoć. Nakon 10-tak minuta ugledali su I D.P. koji je ležao na rešetki bez svesti.

-Zaustavili smo sejalicu, pritrčali I izvukli D.P. On je veoma krvario, nije dolazio svesti. Izvukli smog a na površinu I pozvali hitnu pomoć – kažu rudari.

Teško povređeni rudar je prebačen u borsku bolnicu.

-Pacijent je primljen sa povredama glave, povrede kostiju lica, razderinu očnog kapka, prelom tri rebra i ozbiljno nagnječenje pluća, zbog čega je upućen u niški KBC – kažu u borskoj bolnici.

Nadležni u kineskoj kompaniji nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj.

 

IZVORtkmagazin
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here