Danas je u Osnovnom sudu u Zaječaru izrečena nepravnosnažna presuda Saši Mirkoviću u trajanju od godinu dana zatvora jer je za vreme svog mandata predsednika Skupštine grada oštetio budžet za blizu 14 miliona dinara.

-Ovo je politička presuda na koju ćemo uložiti žalbu – kratko I ogorčeno je kazao Saša Mirković.

Sudija Osnovnog suda koji je vodio ovaj slučaj,Saša Živković, je kazao:

-Sud smatra da je Mirković kriv za ono što mu se stavlja na teret i zato smo doneli ovakvu odluku. S druge strane, iako je Tužilaštvo tražilo oštriju kaznu za Trajkovićevu, mišljenja smo da njena krivica nije u toj meri iskazana kao Mirkovićeva, zbog čega je ona i dobila blažu kaznu. Sud se rukovodio isključivo dokazima, apsolutno niko nije vršio pritisak I nema mesta tvrdnjama da je u pitanju politički process – izjavio je sudija Živković.

Ujedno je i Mileni Trajković, koja je u to vreme bila član gradskog veća, izrečena uslovna kazna od osam meseci zatvora.

Da podsetimo, prema navodima krivične prijave, njih dvoje su osumnjičeni da su budžet grada Zaječara oštetili za 13.960.799,90 dinara zbog sumnje da je Trajkovićeva, po usmenom nalogu Saše Mirkovića, zloupotrebila službeni položaj tako što je od septembra do decembra 2013. godine ugovorila nabavku 2.000 novogodišnjih paketića za milionski iznos bez tendera.

Paketići su nabavljeni od firme “Ofy Company” sa sedištem na Novom Beogradu. Firma, koja se mahom bavi prodajom igračaka, u vlasništvu je Gorana Boškovića, brata Danice Drašković, supruge lidera SPO.

Osnovni javni tužilac Slaviša Dimitrijević tražio je da se Saši Mirkoviću za učinjeno krivično delo odredi kazna zatvora u trajanju od godinu dana, a Mileni Trajković u trajanju od šest meseci.

-Saša Mirković je sa vlasnikom firme “OFI“ ugovorio nabavku novogodišnjih paketića, a Trajkovićevoj je dao usmeni nalog da to sprovede u delo. Na taj način, bez javne nabakke, koju su bili dužni da sprovedu, oni su budžet grada oštetili za oko 14 miliona dinara – kazao je tužilac Dimitrijević.

Advokati Mirkovića tvrili su da on nije počinio krivično delo, da je tužilaštvo ponudilo samo sumnju bez ikakvih dokaza I tražili su oslobađajuću presudu.

Branioci Milene Trajković takođe su tražili oslobađujuću presudu jer je dokazano da u njenom slučaju nema krivičnog dela.

MIRKOVIĆ: OSEĆAO SAM SE KAO ‘’JAZAVAC PRED SUDOM’’

Nakon završne reči advokata, a pre nego što je izrečena presuda, Saša Mirković je izjavio pred sudom:

-Za ova tri meseca, od kako sam uhapšen, bio u pritvoru, a zatim I u kućnom pritvoru, osećao sam se kao ‘’Jazavac pred sudom’’ Petra Kočića. Uhapšen sam od strane organizovanih ljudi među kojima je I jedan čovek iz Tužilaštva. Tužilaštvo ni na jedan način nije dokazalo moju krivicu jer i ne postoji. Tri meseca sam, zbog kućnog pritvora, odvojen od mog posla I ugrožena mi je egzistencija. Uhapšen sam jer sam ispred ‘’Narodnog radničkog pokreta’’ kandidat za gradonačelnika Beograda, a na ovaj način onemogućeno mi je vršenje kampanje – izjavio je Mirković pred sudom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here