Više od dve decenije meštani vlaškog sela Ljubičevac kod Kladova, od kojih više od 95 odsto živi u inostranstvu, bore se da rodni kraj ne proguta vreme, a da njihova deca i unuci, rođeni u Evropi, ne zaborave svoje korene.

Zato, svake godine početkom jula mesna zajednica Ljubičevac u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu iz Kladova, organizuje tradicionalni Sabor dijaspore. Iz cele Evrope sliju se meštani sela svih generacija, od trogišnjaka do onih koji su zašli duboko u devetu deceniju života.

Резултат слика за ljubičevac evropsi

– Naše selo živi u inostranstvu, ali mi živimo za njega i svake godine mu se vraćamo. Zbog toga smo odlučili da od Ljubičevca napravimo evrposko selo u koje će naši potomci sa uživanjem dolaziti i dovoditi svoje prijatelje. Umesto blatnjavog puta, septičkih jama i uništenih znamenja, Ljubičevac danas krasi crkva, uređen trg, rekonstruisan Dom kulture sa kojih viore zastave Srbije, sela i EU. Iako smo građani nekih drugih zemalja, mi smo deo ovog neba i želimo da učinimo sve što je do nas, da naše selo bude uspešno kao što smo i mi – ističu meštani Ljubičevca.

Ljubičevac pored Kladova

Meštani Ljubičevca okupljaju se svakog jula na Sabor dijaspore.Mešaju se danski, nemački, švedski, vlaški i srpski jezik.
– Ovo nam je prilika da se ispričamo, veselimo. Napunimo se energijom svog rodnog mesta – kažu uglas naši sagovornici.
Ali pored organizovanja veselja, predstavnici ovog mesta trude se da pomognu i drugima.
– Nikada se nije desilo da krenemo za Srbiju praznih ruku, bez pomoći. Donosimo ono što znamo da našem narodu treba. Od medicinskih sredstava do svega drugog – kažu humani meštani.

Selo bez dece, naraštaji se rađaju preko granice

Selo Ljubičevac prema popisu 1991. godine imalo je 1.366 stanovnika, a danas broji tek nešto više od 450 duša, koje imaju više od 50 godina. U selu nema dece, pa je škola zatvorena, a meštani kažu da je broj onih koji su rođeni i žive u inostranstvu 10 puta veći od broja žitelja sela.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here