Ovo je tradicionalno i skoro zaboravljeno jelo vlaha Timočke krajne.
Za burundeo je potrebno sledeće…
Za 4 osobe:
Potreban materijal:
600g svinjskog paufleka (trbušina)
1500ml vode
1 glavica belog luka
so
2-3 kašike belog pšeničnog brašna
Priprema:
Iseckati meso na manje komade, naliti vodom, posoliti i dodati očišćene, cele čenove belog luka. Ostaviti da se kuva na šporetu, na laganoj vatri, dok se meso ne raspadne i skroz raskuva, otprilike dva-tri sata.
Više ne dodavati vodu, ali povremeno promešati. Kad se meso raspalo izmeašati ga „čurkalom“ ( ku m’tka na vlaškom) i lagano dodavati pšenično brašno uz stalno mućenje dok se masa ne zgusne.
Treba dobiti lepu, kremastu gustinu. Ostaviti da se još malo krčka na vatri, pa skloniti i ostaviti da se ohladi. Služiti hladno, obavezno uz neku kiselu salatu poput turšije ili kiselog kupusa.
Prijatno!