foto:hronokuhinja

Ovo je tradicionalno i skoro zaboravljeno jelo vlaha Timočke krajne.

Za burundeo je potrebno sledeće…

Za 4 osobe:

Potreban materijal:

600g svinjskog paufleka (trbušina)
1500ml vode
1 glavica belog luka
so
2-3 kašike belog pšeničnog brašna

Priprema:

Iseckati meso na manje komade, naliti vodom, posoliti i dodati očišćene, cele čenove belog luka. Ostaviti da se kuva na šporetu, na laganoj vatri, dok se meso ne raspadne i skroz raskuva, otprilike dva-tri sata.

Više ne dodavati vodu, ali povremeno promešati. Kad se meso raspalo izmeašati ga „čurkalom“ ( ku m’tka na vlaškom) i lagano dodavati pšenično brašno uz stalno mućenje dok se masa ne zgusne.

Treba dobiti lepu, kremastu gustinu. Ostaviti da se još malo krčka na vatri, pa skloniti i ostaviti da se ohladi. Služiti hladno, obavezno uz neku kiselu salatu poput turšije ili kiselog kupusa.

Prijatno!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here