Slavica Jovanović

Slavica Jovanović(65), iz zaječarskog sela Vratarnica, zaradila je krivičnu prijavu za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. A sve je počelo uginulim, crvljivim jazavcem…

-Pogledam ja u bunar, ono mrtav jazavac, već se ucrvljao, grozota. Tu vodu koristim za kupanje, pranje… Šta ću, telefonom pozovem policiju da ga izvuku iz bunara. I ljudi došli, al’ mislim da je došla komunalna policija – počinje svoju priču Slavica koju u selu zovu i ’’Indijanac’’ i ’’Denis napast’’ jer je, kaže, kao mala pravila vragolije.

Slavica živi sa sinom Zlatkom(33) koji je ranije radio kod vojske, ali je povredio koleno, dao otkaz i sada uči za varioca. Njen muž je preminuo, a ona još uvek čeka penziju jer je radila na više mesta, a i sama je uplaćivala penziono na ime poljoprivrede.

-I dođoše njih četvorica da izvuku jazavca. Trojica me nešto zapitkuju, a onaj četvrti se šetka po dvorirštu. Kad, odjednom mi rekoše da krenem sa njima u policiju da im dam izjavu. Mislim se, dal’ što jazavac mrtav? Ali mi rekoše da sadim marihuanu, Bože me prosti! Sednem ja sa njima u kola, a sve mi krivo što mi ne izvukoše crknutog jazavca nego smo to ja i sin morali – priča ova žena iskreno.

Kada je stigla u zgradu policije, kaže, pitali je što sadi kanabis. Ona, kaže nije ni znala za tu reč.

-Ja u dvorištu imam grsnicu kol’ko oćeš! (grsnica je u selu naziv za konoplju). Pitaju me ko mi dade seme. Kakvo crno seme, to niče ko korov, od kad pamtim za sebe tu raste grsnica. Od nje smo tkali košulje, ponjave, džakove, prekrivače, pantalone… Evo imam još košulju od mog dede istkanu od grsnice. Evo imam i ram za ručno tkanje – priča ova žena.

Međutim, ona kaže da od grsnice(konoplje) pravi meleme koji joj bukvalno leče razne bolesti. Pomeša ulje, konoplju i još šest biljaka, to odstoji i ona to ulje koristi kao lek. Pravi i meleme sa medom i konopljom.

Slavica pokazuje svoje pravljene meleme

-Izlečila sam šuljeve. Od tih melema sam prestala da bolujem od jetre i želuca. Koriste mi za imunitet, ja sam veoma bolešljiva. I sve to sam rekla policiji. Ta boljka mi treba kao lek, a oni je sve počupali. I ko će meni to da nadoknadi???

Policija je iz njenog dvorišta, odmah ispod kuće, iščupala 350 biljaka visine od 40 santimetara do tri metra.

-Ozbiljno razmišljam da tužim Mesnu zajednicu i policiju. Pre oko pet godina zbog grsnice su uhapsili mog sina, bio je u pritvoru 48 sati pa ga pustili. Nisu se više ni javljali, valjda su shvatili da su pogrešili. More, naneše mi samo štetu… – kaže Slavica.

Zaječarska policija izdala je saopštenje pre par dana da će ’’protiv žene iz okoline Zaječara stare 65 godine podneti krivičnu prijavu zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga’’. Uz saopštenje, policija je poslala i fotografije zasada. Pitali smo nadležne u policiji da li je podneta takva krivična prijava protiv Slavice Jovanović, i nezvanično nam je rečeno da jeste podneta nadležnom tužilaštvu.

RAZLIKA IZMEĐU KONOPLJE I KANABISA

Razlika između kanabisa i konoplje je vidljiva, doduše jedva, i golim okom. Razlika je u listovima – kod marihuane su deblji, kod industrijske konoplje su tanji. Razlika je i u visini rasta – industrijska konoplja raste do četiri metra, dok kanabis raste najviše do 2,5 metra. Hemijske razlika je u tome što industrijska konoplja ima maksimalni sadržaj THC-a  (skraćenica za delta-9-tetrahidrokanabinola, koji je glavni psihoaktivan sastojak kod marihuane) do 0,3% za razliku od indijske konoplje tzv. marihuane koja sadržaji THC oko 20%.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here