foto:stil.kurir.rs

Posne torte predstavljaju neizostavan deo slavskih trpeza, naročito onih posnih. Ova srpska posna torta sigurno će biti po ukusu svim gostima, piše Lisa.rs

Sastojci:

650 g šećera; 500 g mlevenih oraha; pekmez od kajsije; 120 g kakao praha; ekstrakt od maline.

Priprema:

Gušće skuvati 500 g šećera sa malo vode i tome dodati sve mlevene orahe. Sve dobro izmešati, prokuvati šećer sa orasima dok se ne zgusne, skinuti ga sa vatre i masu podeliti na 3 dela. Prvi deo obojiti sa 20 g kakaoa, drugi ostaviti kakav jeste, a treći deo obojiti sa nekoliko kapi ekstrata od maline.

Na dasku ovlaženu vodom izručiti sva tri dela, pa napraviti tri lista za tortu. Prvi list premazati pekmezom od kajsija, preko njega staviti drugi deo i njega namazati pekmezom, preko njega staviti treći deo i preliti glazurom od kakaoa.

Glazura: Skuvati 150 gr šećera, dodati 100 gr kakaoa, izmešati, skinuti sa vatre i mešati varjačom dok se preliv ne zgusne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here