Sokobanja: 122 osmaka polaže malu maturu – Mogućnost zloupotrebe i greške svedena na minimum

0
foto: radiomagnum.rs

122 učenika iz Sokobanje koji su završili osnovno obrazovanje danas su polaganjem testa iz srpskog započeli završni ispit pred upis u srednje škole. Novina -identifikacione kartice sa šiframa.

Osmaci su danas od 9 do 11 sati rešavali zadatke iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u četvrtak 16. juna polažu test iz matematike, a u petak 17. juna kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Kontrole i nadzor su veoma jaki, kažu nadležni tako da je mogućnost zloupotrebe i greške svedena na minimum. Novina je i to što učenici imaju identifikacione kartice sa šiframa.

Ujutru rano direktori škola uzimaju testove i uz pratnju policije ih odnose u škole. Testovi se raspoređuju po odeljenjima i stavljaju na stolove. Deca imena ne upisuju na testove, već samo na karticu koja se ubaci u plavu kovertu.
Nakon što se ispit završi, dežurni nastavnici testove sa zapisnikom nose kod direktora škole. Nakon toga dolaze takozvani šifranti koji šifruju testove, a potom ih zasebna komisija pregleda i boduje.

Supervizori imaju pravo da na petnaestak minuta pregledaju nekih 15% testova i ako uoče grešku, onda komisija mora ispočetka da krene sa pregledom. Bodovi se na kraju unose blanko, bez imena i prezimena, odnosno samo sa šifrom u testu. Nakon što se završi treći dan male mature svi testovi se dešifruju i izlaze rezultati.

Učenici na završnom ispitu mogu osvojiti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Bodovi na osnovu uspeha i sa ispita se sabiraju i na osnovu toga će se osmaci opredeljivati za željene škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 24. juna. Popunjavanje i predaja liste želja je 25. i 26. juna u matičnim školama, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 5. i 6. jula.

Na teritoriji Zaječarskog okruga malu maturu ove godine polaže ukupno 890 đaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here