Sokobanja preduzela sve potrebne preventivne mere nakon pojave nodularnog dermatitisa na području okruga

0
foto: radiomagnum

MILOVANOVIĆ: NAKON POJAVE NODULARNOG DERMATITISA NA PODRUČJU OKRUGA, SOKOBANJA JE OBEZBEDILA PREPARAT ZA DEZINSEKCIJU OBJEKATA ZA 3,5 HILJADE DOMAĆINSTAVA I DEZINSEKCIJA JE USPEŠNO SPROVEDENA – PREDUZETE SU I SVE OSTALE PREVENTIVNE MERE

U Zaječaru je danas održana Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga, a sednici je prisustvovao i Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine Sokobanja.

Na sednici su razmatrane trenutne epizootiološke situacije, a Savet je informisan o preduzetim merama na sprovođenju sistematske dezinsekcije u jedinicama lokalne samouprave sa područja Zaječarskog upravnog okruga, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti nodularnog dermatitisa.

Sednici je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović, koji je tom prilikom rekao da je opština Sokobanja preduzela odredjene mere u cilju sprečavanja nodularnog dermatitisa.

“U cilju sprečavanja pojave zarazne bolesti goveda, nodularnog dermatitisa, opština Sokobanja je na svojoj teritoriji preduzela odredjene mere. Naime, preko Štaba za vanredne situacije obezbedjen je preparat EXIT za dezinsekciju objekata. Ovaj preparat obezbedjen je za 3,5 hiljade domaćinstava, a svaka mesna zajednica angažovala se da sama sprovede dezinsekciju po domaćinstvima na svojoj teritoriji. Takodje, pre nego što smo domaćinstvima podelili pomenuti preparat, mi smo na održanom sastanku kojem su prisustvovali svi predstvanici mesnih zajednica predočili šta je ono što od njih tražimo i moram priznati da su oni to u potpunosti ispoštovali. Pored toga svi predstavnici mesnih zajednica odredili su lokacije za stočno groblje, ukoliko dodje do zaraze”, rekao je Milovanović i dodao:

“Preko Veterinarskog instituta Kraljevo obezbedjeno je sredstvo Butoks za primenu na govedima. Sredstvo je obezbedjeno za 600 grla, kolike su bile trtenutne zalihe, a sredstvo je podeljeno domaćinstvima koja stoku čuvaju u pograničnim delovima prema Knjaževcu i Boljevcu”.

Prema rečima Milovanovića, opština Sokobanja je u skladu sa zakonom obezbedila 570 hiljada dinara i naložila Veterinarskoj stanici da program vakcinacije sprovede u roku od osam dana.

Inače, kako navodi Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, nakon prve pojave nodularnog dermatitisa, do sada je registrovano još sedam novih slučajeva na području okruga. Vakcinacija je uradjena u 90 posto slučajeva i bolest je sada pod kontrolom.

“Posle prvog talasa, kada je u selu Lubnica stradalo 47 grla stoke, do sada imamo sedam novih, sporadičnih slučajeva, pet u Osniću, jedno u Halovu i jedno u Gamzigradu. Razlika u odnosu na prvi talas koji smo imali je da se ostala grla ne uništavaju, već samo ona koja su pokazala zarazu na svom telu”, rekao je danas Paunović i dodao:

“Dezinsekcija će, u narednih sedam dana, kompletno biti odradjena na celom prostoru. Vakcinacija je uradjena u 90 posto slučajeva i u narednih par dana biće kompletno završena. Bitno je istaći da su sve službe blagovremeno reagovale u trenucima pojave ove bolesti i da ona je sada pod kontrolom”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here