SPOMENIK ZLOČINU: Sekira koja je ubila srpskog oficira simbol albanskog sela (VIDEO)

0
foto: youtube
BREST – Albansko selo Breza u Skopskoj Crnoj gori ponosi se zločinom koji se odigrao daleke 1912. godine, kada je Albanac Kadri Abazi sekirom odsekao glavu srpskom oficiru.
Selo Breza je sada polako zaboravljeno, a njegovi stnovnici ga napuštaju i odlaze uglavnom u Skoplje. Kako u svojoj reportaži, koju je preneo KoSSev piše novinar Mensur Krasnići, na albanskom portalu Tesheshi, tamo više  nema uslova za život, jer nema puta, ambulante, niti prodavnice, već je naselje ostavljeno da propada.U Brezi sada živi pet- šest porodica koje su u potpunosti odvojeni od civilizacije, a jedini izvor egzistencije im je poljoprivreda i stočarstvo.

U selu ipak čuvaju uspomenu na period Balkanskih ratova, kada su Albanci pružali otpor srpskoj vladavini u tadašnjoj Srbiji i kasnije Kraljevini Jugoslaviji. Oni kao heroja slave lokalnog Albanca Kadri Abazija, koji je, kako kažu, sačuvao čast jednoj Albanki, tako što je  jednom srpskom oficiru odrubio glavu.

Seljanin iz Bresta priča da je navodno, taj oficir odabrao da siluje najlepšu devojku u selu, a kada je Kadri Abazi, čuo njen glas kako doziva „ima li nekog Albanca da mi pomogne“, uzeo je sekiru i posekao Srbina.

Posle ovog zločina Abazi se skoro 30 godina skrivao po planinama Skopske Crne Gore, i nikad nije uhvaćen.

Albanski narodni pevači su povodom ovog događaja Kadriju Abaziju ispevali i pesmu, a stanovnicima Breze izgleda to nije bilo dovoljno, pa su u „čast“ tog zločina, kako su rekli, „odlučili da naprave nešto originalno“.

Nad njegovim grobom u blizini seoske džamije, postavili su instalaciju – sekiru sa srpskom krvlju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here