Persa Tomić, foto:opanak.rs

Persa Tomić (91), učesnica Narodnooslobodilačke borbe u 2. svetskom ratu, dva puta ranjavana, 4 puta odlikovana, ’92. izbegla iz BiH… u svojoj desetoj deceniji vodi spor oko krova nad glavom. Nažalost, ova baka – heroina još jedan je dokaz kako se odnosimo prema našim idealima.

Persa Tomić je među retkim živim herojima revolucije u Srbiji. U Prvoj krajiškoj brigadi prošla je Drugi svetski rat, pa onda Bitka na Sutjesci, desant na Drvar…

 “Nisam imala ni detinjstvo, šta sam ja, na svoj rođendan sam imala vatreno krštenje na Kozari”, kaže ona za B92.

persa tomić

Orden za hrabrost sa svom imovinom ostalo je zauvek izgubljeno u Bosni. Iz Vršca se krajem pedesetih sa suprugom, penzionisanim kapetanom JNA, preselila u Visoko, odakle su ’92. izbegli u Srbiju. Stan u Žarkovu dobili su od vojske na korišćenje na određeno vreme. Persa 2000. postaje udovica.

Od te godine baka je bila prinuđena da vodi spor oko stana. On je trajao 13 godina i izgubila je. U septembru ove godine je očekuje novo ročište, vojni fond je tuži i traži nadoknadu duga. I pored urednih papira, Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od nje, osim stana, traži i obeštećenje od skoro 9.000 evra.

“Meni je to teško što me sad terete da sam dužna 9.000 njima a ja sam sve do jednog računa, ja prvo platim njima račun pa nek imam samo leba i vode. Ja sad nemam kud, ja sad na ulicu. Zašto me terete? Zašto su tako prema meni primenili kao da sam ja, ne znam kako bih objasnila, neprijatelj ove naše zemlje za koju smo se borili. mojom krvi, mojim telom, koju su me crvi jeli kad sam dijete bila od 16 godina. a sad pod stare dane, niti sam imala detinjstva sad nemam ni starosti”, dodaje ona.

Persa Tomić živi u iznajmljenom stanu koji plaća od penzije. Stan se nalazi samo pedesetak metara dalje od onog stana za koji je dvadeset godina plaćala kiriju i porez. Sud će odlučiti da li vojni fond ima pravo na naknadu na osnovu duga.

persa tomić

“Navodno kažu da su oni nekom drugom morali da plaćaju kiriju jer taj neko nije mogao tu da se useli zato što ona zauzima taj prostor. Pa gde je njen prostor? Gde je njeno pravo? Gde je njeno učešće u stambenom fondu i njenog supruga, odnosno mog oca? Oni su izdvajali iz ličnih primanja u stambeni fond, iz tog stambenog vojnog fonda oni ni dinar nisu dobili”, dodala je baka Persina ćerka za b92.

Persa Tomić (91), učesnica Narodnooslobodilačke borbe u 2. svetskom ratu, dva puta ranjavana, 4 puta odlikovana, ’92. izbegla iz BiH… u svojoj desetoj deceniji vodi spor oko krova nad glavom. Nažalost, ova baka – heroina još jedan je dokaz kako se odnosimo prema našim idealima. Persa Tomić je među retkim živim herojima revolucije u Srbiji. U Prvoj krajiškoj brigadi prošla je Drugi svetski rat, pa onda Bitka na Sutjesci, desant na Drvar… “Nisam imala ni detinjstvo, šta sam ja, na svoj rođendan sam imala vatreno krštenje na Kozari”, kaže ona za B92. Orden za hrabrost sa svom imovinom ostalo je zauvek izgubljeno u Bosni. Iz Vršca se krajem pedesetih sa suprugom, penzionisanim kapetanom JNA, preselila u Visoko, odakle su ’92. izbegli u Srbiju. Stan u Žarkovu dobili su od vojske na korišćenje na određeno vreme. Persa 2000. postaje udovica. Od te godine baka je bila prinuđena da vodi spor oko stana. On je trajao 13 godina i izgubila je. U septembru ove godine je očekuje novo ročište, vojni fond je tuži i traži nadoknadu duga. I pored urednih papira, Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od nje, osim stana, traži i obeštećenje od skoro 9.000 evra. “Meni je to teško što me sad terete da sam dužna 9.000 njima a ja sam sve do jednog računa, ja prvo platim njima račun pa nek imam samo leba i vode. Ja sad nemam kud, ja sad na ulicu. Zašto me terete? Zašto su tako prema meni primenili kao da sam ja, ne znam kako bih objasnila, neprijatelj ove naše zemlje za koju smo se borili. mojom krvi, mojim telom, koju su me crvi jeli kad sam dijete bila od 16 godina. a sad pod stare dane, niti sam imala detinjstva sad nemam ni starosti”, dodaje ona. Persa Tomić živi u iznajmljenom stanu koji plaća od penzije. Stan se nalazi samo pedesetak metara dalje od onog stana za koji je dvadeset godina plaćala kiriju i porez. Sud će odlučiti da li vojni fond ima pravo na naknadu na osnovu duga. “Navodno kažu da su oni nekom drugom morali da plaćaju kiriju jer taj neko nije mogao tu da se useli zato što ona zauzima taj prostor. Pa gde je njen prostor? Gde je njeno pravo? Gde je njeno učešće u stambenom fondu i njenog supruga, odnosno mog oca? Oni su izdvajali iz ličnih primanja u stambeni fond, iz tog stambenog vojnog fonda oni ni dinar nisu dobili”, dodala je baka Persina ćerka za b92.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here