Srbi na mukama, ne mogu da otplate 89 milrd. RSD

0
foto: wikipedia

Oko 100.000 građana u Srbiji ima problem sa otplatom kredita, a dugovi su premašili 89 milijarde dinara. Banke teško izlaze u susret onima koji kasne sa ratama.

Ovo su zajmovi koje banke ne mogu da naplate od stanovništva, a ovakvoj situaciji dobrim delom je doprinela i nefleksibilnost bankara kada su u pitanju reprogrami pozajmica, pišu Večernje novosti.

Naime, kada klijent prijavi banci da ne može da otplaćuje rate, jer je ostao bez posla ili ne prima platu, retko dobije mogućnost da „zamrzne“ dugove na određeni period ili da, ukoliko mu je smanjena zarada, reprogramira obaveze na duže.

Tako, na primer, ukoliko je nekome plata pala za 20 ili 30 odsto, a ima kredit, naročito stambeni, koji mu opterećuje platu sa 40 ili 50 odsto, jasno je da će teško da otplaćuje rate. Ali, da bi reprogramirao stambeni kredit mora da prođe proceduru kao da uzima novi zajam.

Najgore prolaze građani koji su imali kašnjenje duže od dva meseca i registrovao ih je Kreditni biro. U tom slučaju, automatski padaju u kategoriju loših klijenata i vrlo teško mogu da refinansiraju svoje obaveze za bilo koje zaduženje, od kreditine kartice do gotovinskog zajma. Ukoliko klijent i želi da nastavi otplatu kredita, banka mu neće, na primer, produžiti rok otplate čime bi se smanjila rata i omogućilo dalje vraćanje zajma na vreme.

Ako pitate bankare, oni uvek odgovaraju da prostora za dogovor ima, ali u praksi to je potpuno drugačije.

“Ostala sam bez posla i nisam mogla da otplaćujem rate na vreme za gotovinski kredit”, priča G. P. iz Beograda.

“Kada sam otišla u banku, rekli su mi da moram da otplaćujem kamatu, a glavnica će mirovati. Kako sam ostala bez posla, nisam mogla to da učinim. Posle četiri meseca ponovo sam se zaposlila i odlučila da nastavim da otplaćujem zajam. Otišla sam u banku i iznela ponovo svoju situaciju i zamolila da mi kredit reprogramiraju, jer mi je plata sada manja, ali su rekli da to nije moguće, jer imam kašnjenje po kreditu duže od 60 dana”, objašnjava ona.

IZVORb92.net
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here