foto:dnevnizurnal

Sanja Arsenijević (31) iz Kragujevca, majka petoro dece, i pored toga što nema nikakvih prihoda, nije mogla da dobije dečiji dodatak.

– Kuća, u kojoj živimo, nema krov. To je pomoćni objekat na rođakovoj imovini koji nikada nije uknjižen i nema adresu. Zato što ne mogu da navedem adresu na kojoj deca žive, ne mogu da dobijem dečiji dodatak, a zato što je moj muž nasledio zemlju na selu, ostali smo bez socijalne pomoć – objašnjava Sanja. Dragan, moj muž, je na lečenju već četiri meseca. Dobio je moždani udar. Ima 48 godina. Ne može da se javi na telefon, ne mođe da priča. Oduzete su mu obe strane.

– Podnela sam zahtev za dečiji dodatak. Ja ne radim nigde, on je bolestan. Nemamo prava na socijalnu pomoć, jer muž ima neku zemlju na selu, koju je nasledio. A za dečiji dodatak sam prikupila sve papire. Nedostajao je samo dokument o kvadraturi kuće i porezu na nju. A kuća nije naša, nije uknjižena, nisu došli ni službenici koji treba da mere kuću radi uknjiženja. I tako sam ostala bez dečijeg dodatka – kaže ona i dodaje:

„Taj novac, koji bi trebali da dobijemo, je oko 9.000 dinara, za četvoro dece. To nije neki novac za mnoge, ali je za nas veliki… Rođaci nam donesu neku hranu sa sela. Dvoje dece ide u školu. Lekove za muža moram da kupujem sama, samo lečenje u bolnici sam platila 4.000 dinara. Kada bi imali dečiji dodatak, bila bi nam plaćen i deo struje, a ovako ni to nemamo.“

U naselju Stanovo je ova porodica ostavljena na milost i nemilost života. Grad je prošle godine pomogao sa 20.000 dinara, jednokratno. Od tada nikakve konkretne pomoći nema.

– Rodila sam petoro dece, i na kraju se pokazalo da to nije prednost, nego sramota. U ustanovama su me službenici često pitali „što tražite pomoć, a rađali ste toliko dece“. Ja sam ponosna na svoju decu, i na to što sam majka. A sramota je na drugoj strani, jer zbog jednog papira niko ne brine o nama. Nemamo svoju kuću, i zbog toga nemamo ni dečiji dodatak – priča Sanja.

NA ULICI OD PROŠLE GODINE

Privatni izvršitelj je prošle godine prodao kuću za 5.500 evra, od 170 kvadrata, koja je bila procenjena na 66.000 evra. Kuća je pripadala Draganovom ocu, ali nakon njegove smrti ispostavilo se da je zadužena. Usledile su tužbe za naplatu duga i tada se Dragan Arsenijević, polio benzinom i pretio da će da se spali kada su sudski izvršitelji došli da ga isele iz njegove kuće. Žena i deca su mu ostali na ulici.

Arsenijevići su tada mogli samo da pokupe tanjire i posuđe i da sakupe dečje stvari.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here