Šta (ne)urednost vašeg doma govori o vama?

0
foto: pixabay
Poslednjih godina je popularna teza da će dovođenje sredine oko vas u strogo uredno stanje pozitivno delovati na vaš život.
Zagovornici ove teze tvrde da urednost prostora oko vas ima duboku povezanost sa urednošću vašeg razmišljanja, samim tim i načinom života. Na hiljade ljudi širom sveta sprovelo je vežbu urednosti, a tvrde da su dovođenjem stana, dokumenata i/ili radne sredine u red doneli red i u svoj život.
Šta ovo znači? Bolje ćete se snalaziti ako je prostor oko vas uređen, ako sve ima svoje mesto? Moguće. Međutim, zagovornici „kreativnog nereda“ i dalje su jaki u tvrdnjama da urednost nema mnogo veze sa vođenjem života, ukoliko ste dovoljno jaki da kontrolišete sebe i sredinu i u malom neredu. Zato ova struja tvrdi da slobodno možete da ostavite šolju na stolu jedan dan ili stare novine pokraj kreveta i neće vam život biti u haosu (čak, naprotiv).
Ako nemate naviku da živite u strogo pospremljenoj sredini, isprobajte test urednosti, sredite ceo dom, održavajte ga čistim dve nedelje i sagledajte posledice. Ako se osećate rasterećenije, razmišljate lakše i delujete brže, to znači da vam urednost ipak prija i da bi trebalo da se posvetite uređenju sredine – spoljašnje i unutrašnje. Međutim, ako nema nikakve razlike ili vam je čak gore nego ranije, nemojte se terati da budete ono što niste.
Naravno, podrazumeva se da je higijena vrlo bitna i da ne možete, pod raznim izgovorima, da zapuštate ličnu higijenu, ali ne morate ni da bolesno perete prozore svake sedmice ili usisavate svakog dana. Najbolja sredina za vas je ona u kojoj možete da izvučete najbolje iz sebe i ostvarite ciljeve bez pritisaka. Naravno, nemojte ni da osuđujete osobe koje ne mogu da funkcionišu ako sve oko njih nije pospremljeno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here