foto:Yumama

Oko 400.000 dece u Srbiji je u riziku od siromaštva, a tome doprinose i troškovi obrazovanja koje bi trebalo da bude besplatno i dostupno svoj deci, saopštila je Mreža organizacija za decu Srbije.

Srbija je, kako se navodi, povodom svetskog dana borbe protiv siromaštva, zemlja u kojoj je nejednakost raspodele dohotka visoka i u kojoj najveći broj porodica ima primanja oko 30.000 dinara.

„Zbog toga su porodice sa decom koja pohađaju školu ili studiraju u većem riziku od siromaštva i teže mogu da zadovolje, često i najosnovnije potrebe“, navela je ta Mreža.

Dodaje se da je „nesrazmerno velika stavka u troškovima školovanja cena kompleta udžbenika od petog do osmog razreda od 15.000 do skoro 20.000 dinara“.

Deca, naročito u mlađim uzrastima, kako se navodi, doslovno savijaju pod teretom školskih torbi, dok se roditelji bore da nađu način da pokriju sve troškove školovanja dece, koje uključuje i odlaske na izlete, ekskurzije, vannastavne aktivnosti, užinu, odeću i obuću.

Mreža je istakla da je, „uzimajući u obzir troškove za udžbenike, možda vreme da se razmisli o novim, inovativnim rešenjima, kupovini jednog tableta za svakog učenika koji ima pristup bazi nastavnih sadržaja čime bi se podigla i digitalna pismenost“.

„Zato pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da donesu mere koje će ukinuti troškove besplatnog školovanja i razmotre inovativna tehnološka rešenja“, navedeno je u saopštenju.

2 KOMENTARA

 1. ГЛАД-БЕДА-ЈАДИ, НАША ДОГОДОВШТИНА?!

  Данима и месецима главна тема политичара је повећање пензија до нивоа никад веће. Грозница која је захватила пензионере је утихнула ових дана. Бојим се, како ствари стоје, да не буду најстарији изиграни. Четвртина наших суграђана је испод линије сиромаштва, то нико не помиње. А зашто?

  ♣ До повећања пензије биће – појео вук магарца. И Вучић сит, а пензионери намагарчени
  ♣ Пензионери дадоше све од себе. Вођа им тражи више од тога.
  ♣ Пензионере власт и председник гледају својим очима помоћу наочара ММФ.
  ♣ Када ми отме пензију дође ми да кукам. Када треба да почне да је враћа дође ми да полудим
  ♣ Изгледа да може да се живи и са овом пензијом. Доказ су гладни пензионери, а живе?
  ♣ Неда се Влади повећање пензија. Пензионерима ће се дати, кад – тад.
  ♣ Председник се хвали, премијерка се хвали, министри се хвале, посланици се хвале, пензионери најебаше.
  ♣ Када пензионери потроше први део пензије, чекају други део, а онда обећаног повећања.
  ♣ Колико смо постигли успехе, Србија ће бити премала за нове успехе.
  ♣ Пензионери на ноћи већ су навикли. Но и дани им постадоше црњи.

 2. Naša je perspektiva, prema Britanskim izveštajima, da ćemo stići EU za 50 godina. Malo su skratili rok. Kako nam ide napredak, za zadnjih šest godina standard pada, otimaju se plate i penzije, troškovi života rastu. Prosek plata najviša primanja u Evropi su u Švajcarskoj gde je prosečna plata 4.421 evro, a zatim u Islandu i Norveškoj sa prosečnom platom od 3.440, odnosno 3.405 evra s druge prosečna neto plata u Srbiji januara 2018. iznosi 422 evra. Kako nam ide .nećemo stići EU ni za 500 godina, kako se vlada u Srbiji zadnjih 15 godina. Plate u Srbiji su među najnižim u Evropi i skoro 10 puta (ili 1000%) niža od evropske prosečne plate. S druge strane, cene u Srbiji su samo 51% (dvostruko) niže od evropskih. Pa kako živimo? Bedno, jadno i gladno, jedino na TV, u izjavama vođe, živimo mnogo bolje, nego što jeste, a to vide građani u prodavnicama i u trpezariji. Na ruku ovome ide opadanje nataliteta i stanovništva, iseljavanje mladih i stručnih građana. Naši vodeći političari, kada hvale svoje uspehe, trebalo bi da znaju da 25,50% stanovništva je u zoni siromaštva, dnevno troše po 1,0 $. To je najbolje ogledalo uspeha ekonomije i države u celini, kada bi se zezali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here