Predstavnici Ujedinjenog sindikata Srbije „Sloga“, kojima je pristupilo oko 600 štrajača zaposlenih u knjaževačkoj fabric „Falk ist“, od 10 sati danas razgovaraju sa rukovodstvom ove fabrike ne bi li došli do rešenja. Štrajkači, njih oko 600-700 čekaju rezultate pregovora ispred fabrike, raštrkani po hladovini i obližnjim klupama.

– Radimo za samo 20.000 mesečno i štrajkovaćemo sve dok nam se ne ispune zahtevi – poručuju štrajkači.

Oni traže po 50 evra razlike u plati za april, povećanje zarada, plaćanje prekovremenog rada, mogućnost da koriste godišnje odmore, bolji odnos nadređenih prema radnicima i dozvolu da se sindikalno organizuju.

– Želimo da podržimo zaposlene u „Falk istu“ jer je sve što traže sasvim opravdano. Ovo je malo mesto i svi znamo njihove muke – kažu meštani koji pristižu.

Tokom vikenda, kažu štrajkači, vršen je pritisak na sve zaposlene u „Falk istu“ da potpišu ugovor da će raditi po dosadašnjim uslovima.

– Oko 80-tak radnika je potpisalo ugovor i danas su došli na posao. Bojali su se otkaza. Mi ostali, nas oko 600-700, ne odustajemo od zahteva – kažu zaposleni koji su u štrajku.

Radnici se nadaju da će sindikat „Sloga“ uspeti da se dogovori za čelnicima „Falk ista“ i da će nastaviti sa radom.

U ovoj fabrici dnevno se proizvede oko 6.000 pari obuće i do sada je isticana kao uspešan primer privatizacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here