Štedljiva sijalica, verovali ili ne, ima veću jačinu polja zračenja nego LCD televizor ili mobilni telefon, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje „Zaštita potrošača“.

Kako bi razrešili večitu dilemu koliko su opasni uređaji moderne tehnologije, u saradnji sa „Telekomovim“ stručnjakom, ljudi iz ovog udruženja izmerili su nivo zračenja baznih stanica, mobilnih telefona, led sijalica i mnogih uređaja koje imamo kod kuće.

Uz pomoć širokopojasnog instrumenta za merenje jačine polja zračenja, došlo se do veoma iznenađujućih rezultata, a to je da je, na primer, jačina polja oko neonke iznad akvarijuma sa ribicama višestruko veća nego oko laptopa (pogledaj grafiku).

Takođe, utvrđeno je kada i koliko mobilni telefon emituje najjače polje, te treba poslušati savete stručnjaka kako ga koristiti, a da nam najmanje šteti.

Najjače polje mobilni telefon emituje prilikom uspostavljanja veze.

– Kada je telefon uspostavio vezu, jačina polja je bila nakratko 6,53 V/m (volti po metru), a ubrzo je osetno pala. U proseku, tokom razgovora jačina je 1,6 V/m, što je oko 10 puta manje od maksimalno dozvoljenih 16,8. Ali ovo ne znači da će zračenje telefona uvek biti ovako malo – kaže Nenad Bumbić, predsednik udruženja „Zaštita potrošača“.

Opasnost iz lifta

Za 30, 40 sekundi telefoniranja u liftu možete da primite više zračenja nego za nedelju dana telefoniranja na mestima sa prosečno dobrim signalom
Nenad Bumbić, „Zaštita potrošača“

Nakon što je opsežno rešena dilema oko mobilnih telefona, jačina polja je izmerena i u blizini kućnih aparata.

– LCD televizor je imao jačinu polja zračenja u proseku od 0,51, a najviše 0,79 V/m. Rekorderi su sijalice. Neonska sijalica koja osvetljava akvarijum je apsolutni rekorder sa prosečnih 300 i maksimalnih 372 V/m. Štedljiva sijalica stvara polje čiji je maksimum 233, a u proseku njeno polje ima 62 V/m. Neposredno pored mikrotalasne pećnice polje je imalo najveću jačinu od 55 i prosečnu od 12,5 V/m. Klasična sijalica ima polje od samo 1 V/m. Toliko zrači i laptop dok preuzima podatke preko bežičnog interneta – kažu u „Zaštiti potrošača“ i napominju:

– Mana našeg merenja je što širokopojasni instrument koji smo koristili ne daje podatke o frekvenciji zračenja, već samo o jačini polja. Veće frekvencije su opasnije. Zbog toga ne možemo da kažemo da je polje oko sijalice iznad akvarijuma opasnije od polja oko telefona ili televizora, ali je neminovno višestruko jače.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here