foto:spc.rs

Uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, iz Rusije će u beogradski Hram rođenja Svetog Jovana Krstitelja na Petlovom brdu u ponedeljak (22. jul) biti donet hiton – deo odeće Isusa Hrista koji je Bogorodica izatkala svojim rukama!

Svetinja će u crkvi ostati do 2. avgusta, a pratiće je monasi iz Spaso-Jakovljevskog Dmitrijevog manastira Jaroslavske eparhije.

Dok hiton bude u Hramu, svakodnevno će biti služena Sveta liturgija sa početkom u 8, te večernja služba u 17, a tokom tih bogosluženja vernici će imati priliku da se poklone velikoj svetinji.

Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“ za list navodi da Božjom voljom ta svetinja u Srbiju stiže onda kada je najpotrebnija…

– Kada su rimski vojnici razapeli Gospoda na Golgoti, podelili su njegove haljine među sobom. Hiton je bio celovita haljina izuzetne lepote i da je ne bi cepali, bacali su kocku kome će pripasti. Tako je hiton postao i ostao simbol i metafora celovitosti i jedinstva crkve, države, društva, porodice, konačno i ljudske ličnosti u hrišćanstvu kroz celu istoriju. Danas, više nego ikad, potreban je ovaj sveti simbol celovitosti i jedinstva u Srbiji u srpskom narodu. Moćnici svetskih imperija izveli su danas srpski narod na Golgotu i raspeće. Hteli bi da ga zavade i podele njegovu vekovnu najsvetiju baštinu – srpsku državu, koja je plaćena najvišom cenom, milionima života njenih najboljih sinova – kaže otac Ljubomir.

Navodi i da je siguran da će „sveti hiton Hrista Gospoda koji dolazi u naš hram dati dodatnu snagu našem narodu da sačuva celovitost svoje države i crkve“…

– Tako treba razumeti zašto baš u ovim danima, kada od Srbije žele da odvoje Kosovo i Metohiju i pocepaju srpsku državu, ova svetinja, puna simbolike, stiže u Srbiju. Danas je potrebnija nego ikad. Naš pobožni narod veruje u drevnu narodnu istinu punu čvrste i nepokolebive nade – Bog čuva Srbiju i Srbe! – uveren je sagovornik lista.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here