foto:radiomagnum

Crveni krst Zaječar je i ove godine tradicionalno obeležio 17. oktobar, Svetski dan  borbe protiv siromaštva, pod sloganom “Delujmo zajedno-zaustavimo siromaštvo osnaživanjem dece, porodice i zajednice“. Povodom toga Crveni krst Zaječar je juče, u saradnji sa Eparhijom timočkom, podelio pojačani obrok u vidu voća svim korisnicima Narodne kuhinje. Pored redovnog obroka korisnici Narodne kuhinje dobili su i jabuke obezbeđene od strane Eparhije timočke.

Na osnovu zaključka Upravnog odbora Crvenog krsta Srbije od 2008. godine u Srbiji se organizuje i sprovodi ,,Mesec solidarnosti’’ u oktobru. U okviru Meseca solidarnosti obeležava se i Svetski dan protiv siromaštva.

-Mi u Crvenom krstu Zaječar sprovodimo program Narodna kuhinja, gde deset artikla koji su potrebni za pripremanje obroka i hleba dobijamo od Crvenog krsta Srbije, a 11 artikla obezbeđuje Gradska uprava Zaječara. Ove godine je predviđeno osam miliona 159 hiljada dinara za potrebe rada Narodne kuhinje od strane Gradske uprave u Zaječaru, za pripremanje obroka za 770 korisnika kako u gradu tako i u okolnim selima. 305 korisnika je u 34 okolna sela i mi distribuciju i pripremu hrane vršimo šest dana u nedelji, od ponedeljka do subote. Svi korisnici dobijaju po pola litre kuvanog obroka i lepinju od 300 grama. Kako vršimo distribuciju hrane po okolnim selima znamo da su tamo pretežno staračka domaćinstva, čak 90 odsto, mi sprovodimo razne programe koji se odnose baš na brigu o tim staračkim domaćinstvima. I eto povodom ,,Meseca solidarnosti’’ i ovog dana mi smo sa Eparhijom Timočkom, sa kojom smo u ranijem periodu vršili distribuciju kolača korisnicima Narodne kuhinje, sada podelili 120 kilograma jabuka, kazala je Irena Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta.

Timočka Eparhija sa Crvenim krstom ima odličnu saradnju.

-Sarađujemo na mnogim projektima, a počeli smo zajedničkom organizacijom akcija dobrovoljnih davanja krvi. Potom se to proširilo i na druge aktivnosti. I to je uvek odična saradnja. U ovoj godini, maja meseca, smo imali zajedničku akciju davalaštva, a ponovo ćemo to realizovati 23. oktobra. I za ovu današnju akciju smo se odmah odazvali na poziv Crvenog krsta, da podržimo Crveni krst i da obradujemo ljude koji su korisnici Narodne kuhinje, istakao je đakon Uroš Pamučar, na dužnosti sekretara Eparhijskog Upravnog odbora.

5 KOMENTARA

  1. PENZIONERI GDE STE DA STE, IMATE SPASITELJA, “GROBARA”?

    Da li da vam čestitam Svetsko0g dana siromaštva? Bilo bi glupo, neću! Penzioneri radujte se, dobiće te u novembru milostinju od 5000 dinara, a 1500 dinara famoznog i dugo očekivanog povećanja penzije sledeće godine, u proseku. S tim povećanjem možete kupiti sve što vam treba, a na kraju ništa. Cene su otišle do nebesa, a vama ipak ostaje da gl edate svoju bedu i na kraju da glasate za svog grobara, koji rasipa novac na sve strane, a vama daje mrvice. Penzije miruju već dve godine, a usklađivanje penzija jednom godišnje stavlja penzionere u neravnopravnom položaju. Sve se menja ne mesečno, već dnevno, a penzije čekaju famozni kraj. Od zadnjeg povećanja penzije krajem 2017. godine, obustava otimanja penzije ne računa se u povećanju, to samo idioti mogu tako da otimačinu stave u okvir povećanja. Ovo najavljivanje povećanja penzije, pa makar i 5%, slušamo od 2018. godine i ništa. Šta će biti sada, biće, a ne zna se šta? Milostinja od 5000 dinara, ukoliko ipak bude povećaće godišnji prosek penzija za 1,583%. Žalosno je što umrlih penzionera nisu dočekali ovu izdašnost predsednik i premijerke, nego završili goli, bosi, gladni i žedni. Ovo ide na dušu pomenutih i svaka im čast što poklanjaju pare vani, a narod im umire , pored svega, gladan, jadan. Prosečna plata biće 500 evra, a prosečna penzija je 223 evra i to je najveći raspon između plata i penzije u istoriji. Vučiću se država prazni. Mladi odlaze iz zemlje, stari u zemlju. Zalaganje ΛV da penzioneri bolje žive sa milostinjom 5000 rsd, a oteo im osamsto miliona evra, penzije stagniraju već osam godina. Penzionerima neće pomoći nikakav model, pa ni švajcarski, ukoliko ostane prosečna penzija 47,83% od prosečne plate, a pre par godina je bio 70%.Ukoliko Vlada nešto ne učini na realan porast penzija u odnos na plate, penzioneri su obrali bostan i to zelenog ili trulog.Prosek penzija 2014. je iznosio 25.000 rsd, a sada 26.327 rsd (223€) i nije menjana od 2017. godine, porast penzija je 5,308%, a ne 12,75%, kako stoji u članku. Umstvena je katastrofa da prestanak otimanja penzije računaju u porast penzija i to rade osobe sa zamračenim umom. To tvrdi i premijer(ka) da su penzije za vreme njene vladavine 12,75 do 13,1%, što predstavlja notorna bajkolaž. Sramota! Prosek neto plata juna 2019. je 55.042 rsd (467,32€) i veća je od prosečne penzije za 2,09 puta (ili 109%). Kažu da će plate rasti 8 -15%, više od 500 evra u proseku, a jadne penzije za 5% na 27.643 rsd u proseku.. Vladinim mlačenjem prazne slame penzioneri izgubiše ΛV slamku spasa. Penzionerima ispiraju mozak lagano ljudi bez mozga. Pre sedam godina Vučić je izvukao Srbiju od bankrota. Sada je banktot iza njega (a penzioneri su bankrotirali). Kada pustim istu TV vidim ista lica i iste priče, pomislim da nešto nije u redu. Sutra isto, to i prekosutra se ponavlja.

  2. HAPSE SE SITNI LOPOVI, KRUPNI KOLO VODE…

    Umesto da uhapse bivšeg čelnika RTB Bor Spaskovskog zbog kriminala, manipulacije i uzurpacije državne imovine kao svoju uz podršku mentora iz vlasti sa milionskom odštetom u evrima RTB Bor. Hapse ljude za sitne štete, što je u redu, a pronevera sa milionskim štetama u evrima, krađa zlatnog mulja (oko 5 tona), zlata (više od tone), bakra i srebra niko ne pominje. Pravda bi bila da se sudi i onima koji su naneli milionsku štetu RTB Bor i državi, ma iz kog kruga kriminala bili. Bez znanja Spaskovskog u RTB Bor nije moglo ništa da se uradi, pa i kriminalna nabavka sirovina i opreme i prodaja bakra, sumporne kiseline i plavog kamena i kriminalna investiciona gradnja u RTB Bor, tako da dugovanja prevazilase milijardu evra. Da li se pita neko zašto je Sosa zatvorio firmu “Zaštita” doo i angažovao beogradsku firmu, svoje rodbine i prijatelje, da štiti imovinu RTB Bor. Zaštitila je, a dobro bi bilo da se otvore fioke u SUP, koje su pune sa optužbama Sose, (naj)bliži vlastima poltronstvom, šlihterajom, klimoglavstvom i uvlakaštvom. Epilog svega je RTB Bor je gurnut u ambis, gde ga sačekali spasioci Kinezi, a njegovim grobarima treba okačiti Šistekovu nagradu zbog inovacija uništavanja RTB Bor.. Bivši čelnik RTB Bor stekao više stanova u Londonu, ima lokale u Beogradu i Skoplju isključivo od inženjerske plate od 1000 evra, šije mu ga “Đuro”? Poslovne veze sa Andrejom i Popovićem je isključivo na korektno-poslovnoj i poštenoj bazi!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here