foto:negotin.rs
Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin, na osnovu preporuke sa druge vanredne sednice, održane 15. avgusta, izdao je saopštenje za javnost u cilju upoznavanja građana sa bolešću Afričke kuge svinja sa preventivnim merama koje treba preduzeti.

Foto: negotin.rs

Afrička kuga svinja se proširila Evropom i stigla do Rumunije. U našoj zemlji za sada nema zabeleženih slučajeva ove pojave. Teritorija Borskog okruga proglašena je tzv. „A“ zonom ugroženosti i pojava ove bolesti očekuje se na teritoriji Borskog okruga do proleća 2018.godine.

Znaci oboljenja se javljaju nakon inkubacionog perioda od 2 do 7 dana (retko 14 dana). Oni uključuju, između ostalog, visoku temperaturu, tešku depresiju, anoreksiju, krvarenja po koži, konjunktivitis, ubrzano disanje i puls, abortuse gravidnih krmača, cijanozu i inkoordinaciju.

Bolest se širi:

– kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama;
– ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima; odećom i obućom;
– kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom;
– leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima i insektima.

Lečenje:

– Bolest se ne leči niti postoji zaštita vakcinacijom.
– Jedina mera kontrole i eradikacije bolesti je uklanjanje obolelih i na bolest sumnjivih životinja kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava i to ubijanjem u skladu sa Zakonom.

Preventivne mere:

– Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama, koje su potencijalni izvor zaraze. Isto tako, iz Uprave za veterinu poručuju da svi, koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama, moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću. Kako nam je potvrđeno, kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze.

Ova bolest nije tzv. „zoonoza“ tj. ne prenosi se na čoveka-nema štetnog uticaja po čoveka i ostale životinje i da obzirom na to nema mesta panici i preteranom strahu ali da se preventivne-operativne mere moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin.

SVAKU POJAVU ILI NAZNAKU BOLESTI PRIJAVITI:

Štabu za vanredne situacije opštine Negotin

tel. 1985 i 544-000, mob.tel. 069/ 8482 785

IZVORnegotin.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here