Margarin, za koji se smatra da je zdrava alternativa maslacu, sadrži transmasti, koje uzrokuju smrt pola miliona ljudi godišnje, pokazuje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Transmasne kiseline su tipičan nusproizvod (delimičnog) stvrdnjavanja (hidrogenizovanja) masti, a sadržane su pretežno u margarinu i mastima koje se koriste za pečenje. Tu spadaju masni sastojci u testima i masama, filovima, ali i masnoća kojom se podmazuju limovi i kalupi, kao i namirnice za čiju proizvodnju su korišćene (čips, lisnato testo, keks i gotova jela).

U međuvremenu je dokazano da su transmasne kiseline faktor rizika za nastanak koronarnih bolesti srca (bolesti koje nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije) i iznenadnu srčanu smrt. Postoje uverljivi dokazi povezanosti s drugim bolestima, a naročito kardiovaskularnim oboljenjima.

Kako prepoznati proizvod koji sadrži transmasti

Ako vidite proizvod na kome piše “delimično hidrogenizovane masti”, onda to znači da sadrži transmasne kiseline.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here