foto:zamedia

Službom u hramu „Sveti Nikola“, litijom kroz naselje i prigodnim scensko muzičkim programom u mesnom Domu kulture u Tekiji obeležen je Dan sećanja na katastrofalne bujične polave koje su 15. septembra 2014. godine izmenile geografiju u tom naselju.

Podivljala priroda za sobom je ostavila pustoš i u naseljima Podvrška, Velika Kamenica, Grabovica i u još 12 sela. U ribarskom naselju smeštenom na obali Đerdapskog jezera u najlepšem delu NP „Đerdap“ tog tmurnog i kišovitog jutra na trenutak je zastao život.

Na deo naselja u kratkom vremenskom intervalu bujične vode sručile su nepregledne količine zemlje, mulja, balvana i drugog otpadnog materijala. Kada je podivljala bujica u Tekiji noseći sve pred sobom uzela danak meštani su ostali bez domova, imovine i uspomena, ali ne i bez prijatelja koji su prepoznali njihovu nevolju.

Zajednička želja svih bila je što brža sanacija štete koja je tada prema prvim preliminiarnim procenama iznosila 400 miliona dinara. Na Danu sećanja predsednik Saveta MZ Tekija Branibor Atanacković zahvalio se svima koji su doprineli da se život u Tekiji normalizuje. Zahvljujući ljudima dobre volje i plemenitog srca posrnula Tekija izdigla iznad svih nedaća i opet podseća na pitomo ribarsko naselje usidreno na obali Đerdapskog jezera.

Pre pet godina nad usnulom Tekijom nadvili su se tmurni oblaci noseći sa sobom tovar tuge i zla rekao nam je Mihajlo Sideris tada direktor škole čija se zgrada uz hram „Svetog Nikole“ suprostavila pobesneloj prirodi.

Dan sećanja čuva spomen na dešavanja kada su u opštini Kladovo potopljena 283 objekta, dok su oštećene 544 kuće, pomoćne i ekonomske zgrade. Poplavljeno je 647 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Na mernim stanicama Kostol i Ključka terasa za 48 sati 15. i 16. septembra 2014. godine izmereno je 218 litara kiše po metru kvadratnom. Materijalna šteta je procenjena na milijardu 20 miliona, 280 hiljada dinara, stradalo je petoro ljudi, da se ne zaboravi.

Na Jutubu je postavljen snimak o ovoj strašnoj elementarnoj nepogodi(Foto Video Boce):

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here