U zasadu Radovana Danilovića iz sela Prijevor, kod Čačka, zbog nesvakidašnjih visokih temperatura procvetala je kajsija, što je svakako zabrinulo voćare ovoga kraja.

„Imam pod zasadom kajsije oko četiri hektara i ovih dana sam primetio na desetine cvetova, dok se na granama nalazi veliki broj pupoljaka i belih balona. Naravno da zabrinjava ovakva pojava jer ovo voće ne može dva puta da cveta, a ove cvetne pupoljke verovatno će već prvi mraz skinuti“, rekao je Danilović za Glas zapadne Srbije.

On je dodao da je, na svu sreću, to primetio samo u jednom delu zasada na kojem je veliki procenat vlage, zbog podzemnih voda.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

U čačanskom Institutu za voćarstvu kažu da su u ovom periodu sve voćke u zimskom mirovanju. Oni upozoravaju da, ako se nastave visoke temperature, to može dovesti do nasilnog prekida zimskog mirovanja, pre svega kod kajsije kod koje je ovaj period nestabilan i kratak.

„Zbog ranijeg ulaska u period vegetacije kasniji mrazevi mogu dovesti do oštećenja kajsije“, rekao je za Glas zapadne Srbije Nebojša Milošević iz Instituta.

Prema njegovim rečima u ovakim situacijama voćari su jednostavno – nemoćni.

IZVORkurir.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here