Tretmani lepote koji ozbiljno narušavaju zdravlje, a masovno se praktikuju

0
foto: freepik

Ne razmisljajući o posledicama i o opasnosti njihovog korišćenja, devojke svakodnevno odlaze na razne tretmane za lepotu. Neki od njih mogu ugroziti naše zdravlje i doslovno nas ubiti. Evo na koje posebno da obratite pažnju

Pletenice

Dermatolozi su otkrili kako čvrste pletenice mogu uzrokovati potpuni gubitak kose, a to je posebno naglašeno kod Afroamerikanki  koje ih češće nose. Reč je o posebnom načinu gubitka kose. Kosa prvo ispada s temena, a onda i sa cele glave. Pogotovo je opasno dugo nositi pletenice.

Samopotamnjivanje

Iako je već dobro poznato da “hvatanje” boje u solarijumu može biti vrlo opasno, samo u SAD-u oko 28 miliona ljudi godišnje koristi solarijume, a od toga su 2.3 miliona tinejdžeri. Prema istraživanjima, žene koje u mlađoj dobi počnu da idu na tretmane u solarijum mogu razviti kompulzivnu želju za tamnjenjem kože.

Botoks

Vrlo popularan i jednostavan način za “peglanje” bora u poslednjih nekoliko godina. Botoks je zapravo medicinski oblik otrova botulina tipa A i opušta mišiće na nekoliko meseci. Iako su injekcije relativno bezopasne, nuspojave mogu biti vrtoglavica, glavobolje i privremena slabost mišića. U SAD-u je botoks od 2009. godine legalan, ali uz njega stoji upozorenje da bi se otrov mogao proširiti na druge delove tela.

Tetovaže

Što više tetovaža, to je veći rizik za hepatitis C, pokazuju istraživanja. Pogotovo ako ste se tetovirali u neproverenom studiju jer tada postoji mogućnost da se zarazite putem igle. Hepatitis C napada jetru pa možete dobiti cirozu, ali i rak. Manje su ozbiljne posledice tetoviranja osetljivost i crvenilo kože, a boja na koži može uzrokovati alergije.

Kreme za izbeljivanje kože

Neki vole da potamne, a neki žele da imaju  što bleđi ten. Taj je trend vrlo popularan u azijskim zemljama. U mnogim kremama za izbeljivanje kože su velike količine žive koja je izuzetno opasna. Ona se koristi jer sprečava stvaranje melanina, pigmenta kože. Lekari upozoravaju kako živa može oštetiti bubrege i nervni sistem.

Sočiva koje proširuju oči

Novi trend koji vam vizuelno povećava oči može biti vrlo opasan, upozoravaju lekari. Korisnici ovakvih sočiva rizikuju ozbiljne povrede oka, a moguća je i slepilo ako se koriste bez recepta, upozoravaju iz američke Agencije za hranu i lekove.

Proizvodi za ispravljanje kose

Neki proizvodi za ispravljanje kose, pogotovo oni koji se koriste u tzv. brazilskom tretmanu trajnog ispravljanja  sadrže opasne hemikalije. Na primer, formaldehid koji često uzrokuje alergijske reakcije, šteti astmatičarima i uzrokuje osipe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here