foto:tarzanija.com

Sezona pripreme ogreva za zimu u punom je jeku, a Knjaževčani za zagrevanje svojih kuća najviše koriste ogrevno drvo. Iako težak, rad sa drvetom, od seče, preko transporta do isporuke pruža priliku i za dobru sezonsku zaradu. Imajući to na umu, triesetdevetogodišnji Branislav Milanović iz Knjaževca sredstva programa Nacionalne službe za zapošljavanje iskoristo je za osnivanje firme za mašinsko sečenje i cepanja ogrevnog drveta.

Zajedno sa svojim ocem Branislav već tri meseca usluge sečenja i cepanja drva svojim sugrađanima pruža na legalan način. Zadovoljan je poslom i kaže da tokom sezone može obradi i više od 1.000 kubika drveta.

„Sezona traje od juna do nove godine i posle nove godine, do februara meseca. Dok traje zima ima posla“, kaže Branislav Milanović.

Iako u gradu ima nekoliko ekipa koje se bave tim poslom za sada je samo Branislav odlučio da više ne radi na crno.

„Firma mi omogućava socijalno, penziono, radni staž. Omogućava mi takođe da mogu da radim i sa drugim preduzećima, firmama i ustanovama“, ističe on.

Mašina sa kojom Milanovići rade fabrički je proizvod, atestirana i bezbedna za rukovanje.

Svakodnevno se od 15 do dvadeset metara u proseku uradi. Mnogo je manje otpada pri sečenju, mnogo je brži proces rada. Sve se završi za nekoliko sati“, objašnjava Duško Milanović, branislavov otac.

Na gradsku toplanu priključeno je oko 12 odsto domaćinstava. Ogrevno drvo još uvek je najjeftiniji energent.

Dušica Simić za grejanje koristi ogrevno drvo za peć i šporet.

„Potrebno mi je oko šest metara za jedno grejno telo. To je dvanaest metara u sezoni. Cena drveta kreće se od 3.000 do 3.200 dinara za kubik, kaže ona.

U opštini Knjaževac trenutno ima nešto više od 3.600 nezaposlenih lica. Branislav je jedan od tridesetsedmoro Knjaževčana koji su u ovoj godini ostvarili pravo na krišćenje sredstava za samozapošljavanje. A njegov primer najbolje pokazuje da je za uspešno pokretanje sopstvenog biznisa najvažnija originalna i dobra poslovna ideja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here