U LUBNICI JUČE UNIŠTENO 47 GRLA GOVEDA! Glamočić: Noćas u Srbiji eutanazirano 240 grla goveda

0
foto: pixabay

U DOMAĆINSTVU RADETA JOVANOVIĆA U ZAJEČARSKOM SELU LUBNICA JUČE JE UNIŠTENO 47 GRLA GOVEDA ZBOG POJAVE NODULARNOG DERMATITISA.

Bolest kvrgave kože goveda evidentirana je kod jednog goveda u Lubnici, ali su prema propisima, koji su na snazi i u zemljama Evropske unije, sva grla stoke u ovom domaćinstvu su morala biti uništena.

Podsetimo, u Zaječaru su u sredu zasedali i Opštinski i Okružni štab za vanredne situacije, ali bez ikakvog obraćanja javnosti od strane zvaničnika, bez saveta i preporuke vlasnicima stoke i svim gradjanima o tome šta je potrebno činiti na ugroženom području kako bi se epidemija suzbila.

U Srbiji se bolest pojavila najpre na jugu Srbije, gde je takodje uništen veliki broj goveda, a sada se bolest proširila i na Zaječarski okrug, na šta je pre nekoliko dana upozorio i profesor Dragan Glamočić, savetnik u Vladi Republike Srbije, s obzirom da je ova bolest evidentirana i na severu Bugarske.

Bolest kvrgave kože goveda prenose mušice, komarci i krpelji, a više detalja saznajemo od Siniše Kotura, višeg savetnika u Upravi za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

“Bolest je tipična isključivo za goveda i bivole, nije opasna i ne prenosi se na druge kategorije životinja. Vlasnici goveda moraju da obrate pažnju naročito na oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa ili na pojavu čvorića po kojima se bolest i zove bolest kvrgave kože. Obzirom na trenutnu situaciju u oblasti u celom regionu svi vlasnici goveda moraju da obrate pažnju na te detalje i ukoliko posumnjaju na neobično ponašanje životinja i na neke od ovih simptoma treba da se jave najbližem veterinaru, koji zna dalji postupak i zna kako da pokrene proceduru provera”, objašnjava Kotur za Radio Magnum i dodaje:

“Ukoliko se utvrdi bolest, i sva druga goveda koja su bila u kontaktu sa obolelim biće uništena. To je mera koja se primenjuje i u svim državama Evropske unije i na taj način se najbrže sprečava širenje bolesti”.

Siniša Kotur ističe da će svim vlasnicima ubijenih životinja biti isplaćena naknada u punom iznosu, tako da vlasnici neće trpeti štetu, te apeluje na vlasnike da apsolutno prijave svaku sumnju, da bi se širenjebolest na najefikasniji mogući način suzbila.

Radomir Aca Videnović, dipl. veterinar, kaže da se bolest pojavila u Srbiji pre mesec dana i objašnjava šta treba učiniti u slučaju sumnje.

„Bolest kvrgave kože prenose komarci, muve, obodi, a u nekim slučajevima i krpelji. Bolest nije kontaktna, odnosno ne prenosi se sa životinje na životinju, to do sada nije dokazano. Takodje, čovek nije ugrožen. Bolest prenose insekti, te apelujemo na sve proizvodjače da što više obrate pažnju na insekticide, kao i na prskanje i uništavanje muva, komaraca i oboda. Takodje, da se životinje sa paše sklone u zatvorene prostorije, da se stavljaju mreže na prozorima. Posebno je važno da se djubrišta i okolina prskaju raznim insekticidima koja su predvidjena za to“, objašnjava Videnović i dodaje:

„Do skoro je na tržištu bilo dostupno sredstvo koje se stavljalo govedima od vrata do korena repa. Medjutim, proizvodjači pomenuto sredstvo nisu hteli da prihvate jer su smatrali da se bolest kod nas neće pojaviti, a sada ga na tržištu nema“.

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić rekao je danas za RTS da je u Srbiju stigla prva doza od 50.000 vakcina protiv kvrgave bolesti goveda koju je Evropska komisija odobrila Srbiji prošle sedmice i da je počela njena distribucija ugroženim područjima.

„Vakcina je konačno stigla, bilo je određenih problema na relaciji EK i distributer vakcina, ali ono što je najvažnije je da je vakcina tu, već je distribuirana na terenu i ovog momenta počinje vakcinacija na zaraženom području“, istakao je Glamočić za RTS.

Najavio je da će Srbija već od ponedeljka, utorka dobiti 400.000 novih doza i da će početi vakcinacija ugroženog područja oko žarišta bolesti i već je pokrenuta nabavka novih vakcina, jer je doneta odluka da se vrši vakcinacija svih goveda u Srbiji, jer bolest teško može da se zaustavi.

Upitan zašto se ranije nije reagovalo, Glamočić je naveo da je premijer kada je video da su izostala adekvatna reagovanja Ministarstva i Uprave za veterinu formirao Operativni centar, od kada su nadoknađeni svi potezi koji su trebali da budu sprovedeni mnogo ranije.

„Bolest je pod kontrolom, ali ne treba da živimo u zabludi da može da se zaustavi“, rekao je Glamočić, dodajući da je do noćas 240 grla goveda eutanazirano, a da imamo još 180 sumnjivih grla.

Kako kaže, najveći broj od tih grla će takođe biti eutanaziraino.

„U svim stadima gde nije izvršena vakcinacija, ako se pojavi bolest kod samo jednog grla, sva grla eutanaziraju, a u onim stadima gde je izvršena vakcinacija eutanazira se samo ono grlo kod koga su pokazani simptomi“, istakao je Glamočić.

Naglašava da Srbiji predstoji borba protiv kvrgave bolesti goveda.

„Celog leta predstoji nam borba protiv bolesti“, rekao je Glamočić, dodajući da će oni koji su napravili propuste, nisu bili spremni da odmah adekvatno reaguju i nisu na vreme informisali javnost, odgovarati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here