O naselju i parohiji

Selo Podvrška se nalazi jugozapadno od Kladova Ispod brda, koje se zove Vrška Čuka. Do sela se može doći iz tri pravca: jedan koji vodi preko magistrale Kladovo-Negotin, drugi preko Đerdapske magistrale i sela Manastirica, a treći starim putem preko sela Velika Kamenica. Broj stanovnika se kao i u svim selima po Srbiji smanjio, tako da po  najnovijim podacima ima 1.180 stanovnika, a domova 416 . Sama crkva se nalazi u centru sela. Selo Podvrška se sada nalazi u sastavu trećeparohije kladovske, a pre drugog svetskog rata je bila zasebna parohija , koju je činila zajedno sa selom Rečica.

Резултат слика за PODVRŠKA CRKVA

O hramu

Hram je posvećen Svetom Ocu Nikolaju,   Arhiepiskopu Mirlikijskom. Na mestu današnjeg hrama, bila je podignuta stara od slabog materijala. Vreme gradnje stare Crkve vezuje se za 1840, godinu. Građena je po uzoru na starebazilike sa polukružnom apsidom u oltarskom delu. Kada je ova crkvica već bila dotrajala, meštani su tražili odobrenje da ,,poprave crkvu“. Međutim, umesto popravke,oni su podigli novu oko stare i onda porušili staru. Nova crkva je podignuta 1897. godine. Služi se na starom antimisu koji je osvetio episkop timočki Emilijan. Dimenzije hrama su sledeće: dužina 20 metara, širina 9,5 metara, visina 8,8 metara a debljina zidova je 80 santimetara.

Ikonostas

Резултат слика за PODVRŠKA CRKVA

Ikonostas je izrađen od drveta, visine oko 5 metara. Postavljen je dve godine po izgradnji hrama 1899.godine, a živopisao ga je Milisav Marković iz Knjaževca.

Zavetine

Резултат слика за PODVRŠKA CRKVA

Selo Podvrška kao zavetinu slavi Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan i tog dana se obilaze zapisni krstovi uz prisustvo dosta omladine.Ima četiri zapisna krsta, na kojima je izobraženo Raspeće Gospodnje, I ona se nalaze na sve četiri strane sela.

 

ARHIJEREJSKI NAMESNIK KLjUČKI
Protonamesnik Dejan Pajić

PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

IZVORtkmagazin
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here