Za nepune dve nedelje u Timočkoj krajini je broj sumnje na oboljenja malih boginja od 28 osoba porastao na 39, a sistematski pregledi dece predškolskog uzrasta u Zaječaru obustavljeni su do daljeg.

Dr Bojana Radojević, direktorka Doma zdravlja u Zaječaru,  je obavestila javnost o privremenom obustavljanju preventivnih pregleda predškolske dece zbog aktuelne epidemiloške situacije u vezi morbila.

Povećan je broj zaraženih i na teritoriji cele Timočke krajine. Pre dve nedelje bilo ih je 28, a sada 39.

U Zaječaru je pre dve nedelje bilo osam slučajeva sumnji na male boginje, a sada ih ima 17.

Trenutno u Boru ima 12 osoba za koje se sumnja da su zaražene malim boginjama, u Knjaževcu sedam, u Boljevcu dve i u Negotinu jedna osoba.

Od 39 slučajeva sumnji na morbile, čak 23 osoba nije vakcinisano.

Kako se oboljenje prenosi sa osobe na osobu?

Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

– Male boginje su jedna od najzaraznijih bolesti. U sredini u kojoj niko nije primio MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka, jedan bolesnik zarazi od 12 do 17 osoba! Poređenja radi, jedan bolesnik zaražen velikim boginjama zarazi od pet do sedam osoba, a bolesnik od gripa zarazi manje od dvoje. A grip se kao plamen širi, a zamislite tek koliko se brzo šire male boginje, koje su neuporedivo zaraznije. Ova bolest se prenosi kapljicama, ako neko kine, vi to udišete i tako se zarazite – objašnjava epidemiolog Zoran Radovanović.

Šta se dešava kada se neko zarazi

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7-18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Nabrojani simptomi traju 2-4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40 stepeni Celzijusa) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Kada je obolela osoba zarazna za osobe iz okruženja?

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Koje su komplikacije malih boginja?

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su: zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here