Visoka cena nafte naterala je poljoprivrednike da umesto u kuhinji suncokretovo ulje koriste u njivi. Ove godine mnogi poslovi u polju odrađeni su zahvaljujući zejtinu.

Traktori su se uspešno prilagodili novom energentu, rad motora je isti, samo se umesto neprijatnog mirisa nafte za vreme rada traktora sada širi miris zagrejanog ulja nalik onom iz kuhinje za vreme pripreme ručka.

„Zbog previsoke cene nafte, bili smo prinuđeni da se dovijamo na razne načine da bismo uštedeli. Jedan od načina je i ovaj – da koristimo suncokretovo jestivo ulje umesto nafte. Cena litra nafte je oko 170 dinara, a cena litra zejtina oko 90 dinara. Razlika je 80 dinara po litru“, rekao je za agenciju RINA Dragan Jovanović, poljoprivrednik iz sela Zagorica.

Jovanović dodaje da je potrošnja ista tako da traktor radi bez promene.

„U rezervoar se sipa 10 litara evrodizela, litar benzina i 40 litara suncokretovog ulja. To ukupno košta oko 5.500 dinara, dok isto toliko nafte košta oko 8.500 dinara. Znači, ušteda je oko 50 evra na svakih 100 litara. Da bih poorao 10 hektara, potrebno mi je oko 400 litara goriva, pa mi je ušteda 200 evra“, otkriva Jovanović.

Način korišćenja kao i računica seljacima su savršeno jasni. Posao u polju možda čak i lakše ide, jer miris ulja drži stomak sitim.

„Otkad koristim zejtin umesto nafte, nisam imao nikakvih problema u radu traktora. Jedino što je zanimljiv miris koji se širi poljima dok se obrađuje zemlja. Na nekoliko stotina metara oko traktora se oseća miris sagorelog ulja, koji neodoljivo podseća na miris koji osetimo kada neko u komšiluku prži palačinke ili krofne, tako da se oko mene dok orem sakupi sve što ima od šakala i lisica u tom delu atara. Ni ja ne ogladnim kao ranije, jer mi se sve čini da stiže hrana, pa posao ide lakše“, rekao je Jovanović.

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here