U zaječarskim školama Ljubica Radosavljević Nada i Djura Jakšić jednosmenski rad

0
foto: radiomagnum.rs

Prve dve škole u Zaječaru koje su, od 1. septembra, počele jednosmenski rad su „Ljubica Radosavljević Nada“ i „Djura Jakšić“.

Prema rečima direktora ovih škola, ovakav način rada itekako znači za sve, kako za učenike tako i za njihove roditelje.

„Pre svega namera Ministarstva je da sve škole do 2020. godine uvedu jednosmenski rad. Mi smo se priključili toj priči jer pre svega imamo prostora za to, odnosno naša škola i njena kvadratura nam dozvoljava da tako radimo. Drugi razlog je i naš sopstveni interes. Mi bi radom u jednoj smeni, sredstva koja smo trošili za energente preusmerili u opremanje škole“, kaže Saša Vojnović, direktor OŠ Djura Jakšić i objašnjava značaj ovakvog sistema rada:

„Sa ovakvim sistemom rada, ja bih rekao da smo u prednosti, jer puno znači kako deci tako i njihovim roditeljima. Naime, deca su u prepodnevnim satima odmornija i mislim da je njjihova koncentracija mnogo bolja. Druga stvar je to što i roditeljima više odgovara, jer će imati više slobodnog vremena da provedu zajedno. Moći će svakoga dana da se posvete svojoj deci. A poseban značaj ovakvog rada je i za naše učenike koji putuju iz susednih sela“.

Još jedna od zaječarskig škola koja je od 1. septembra uvela jednosmenski rad je i Osnovna škola Ljubica Radosavljević Nada.

„Za smenski rad su nam stigle i preporuke od Ministarstva prosvete. Mislim da je nastava samo u jednoj smeni velika ušteda i za školu i za opštinu koja finansira, jer će biti manja potrošnja uglja za grejanje, vode, struje, telefona i ostalog. Smatram da je ovaj smenski rad dobar i za decu. Naši učenici dolaze iz udaljenih naselja pa mnogi od njih u zimskim mesecima imaju problema sa prevozom, ali će sada i to biti lakše. Deca će u popodnevnim satima imati i više vremena za slobodne aktivnosti i sport“, ističe Novica Dimitrijević, direktor OŠ Ljubica Radosavljević Nada.

„Samim tim što prelazimo na jednosmenski rad otvorio se i veliki posao. Pregradili smo jednu veliku učionicu i napravili dve, u prizemlju su okrečene skoro sve prostorije. Urađen je jedan veliki deo posla. Išlo je teško, ali su pored zaposlenih pomagali i roditelji što je pohvalno“, dodaje Dimitrijević.

Rad u jednoj smeni, samo prepodnevnoj, on procenjuje kao nešto što je realno. Sa ovolikim brojem učenika u jednoj smeni radilo se i 80-ih godina, ali u dve smene jer je tada bilo duplo više đaka, pa to ni sada, po rečima direktora, ne bi trebalo da predstavlja problem. Prema njegovim rečima to neće uticati na smanjenje nastavnog kadra.

Od marta meseca ove godine kada su u prostorije škole ušli sudski izvršitelji zbog dugovanja prilično toga se promenilo. Sada je finansijska situacija bolja nego što je bila zahvaljujući pomoći Gradske uprave. Jedan deo sredstava za radove obezbedili su i donatori i roditelji. Sredstva su pristigla i od koncerta koji je održan za ovu školu u pozorištu pre oko mesec i po dana. Škola je za renoviranje planirala oko pola miliona dinara, ali je uloženo dosta više, a da se pri tom nisu zadužili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here