foto:radiomagnum

Naučno-stručni skup, osmi po redu, pod nazivom „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ održan je juče u Zaječaru.

Na otvaranju skupa u galeriji zaječarskog arhiva prisutnima su se obratili diektor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Velibor Todorov, doktor Petar Paunović, kao i direktor zaječarskog Zdravsvenog centra doktor Stanislav Tadić.

„Slobodno možemo reći da ovaj skup prerasta u tradicionalni skup. Medjunarodnog je karaktera. Pored gostiju iz Srbije sa nama su danas i gosti iz Bugarske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zapravo preko dvadeset autora i radova imamo. Naš cilj je pre svega da otrgnemo iz zaborava sve ono što je bilo vredno u zdravstvu, farmaciji i veterini i da tim primerom novim istraživačima i naučnim radnicima pokažemo da su i u prošlosti razne inovacije mogle da doprinesu razvoju nauke kako bi što bolje lečili i ljude i životinje“, istakao je Velibor Todorov.

Nakon svečanog otvaranja usledila je prezentacija radova.

Na skupu su svoje radove prezentovali Jelica Ilić, viši kustos i istoričar u zaječarskom muzeju koja je govorila o stradanju naroda Timočke krajine od kolere u godini pred Prvi svetski rat, dok se Januzi Agim, viši arhivist Istorijskog arhiva Timočka krajina u Zaječaru, bavio temom „Apotekarstvo pre i u vreme narodnog odbora oblasti Timočke Zaječar, 1949-1951″.

O jugoslovenskom projektu Zdrave škole „Model zdravstvenog vaspitanja za 21. vek“ govorio je doktor Petar Paunović.

„Mi se ovde bavimo društvenom istorijom, odnosno istorijom zdravstvene kulture. Istorija praktično znači da je to jedna priča o istini. Ovo je osmi skup po redu. Imamo jedan odziv stalnih autora koji dolaze i izučavaju lokalnu istoriju. Uspeli smo da nametnemo jedno vreme, da pokažemo da postoje istorijski arhivi i unutrašnjosti i da je velika stvar izučavati lokalnu istoriju. Obično se koriste podaci iz arhiva u Beogradu, što je i normalno, ali to nije dovoljno. U istorijskim arhivima u unutrašnjosti, poput Zaječara, Negotina i ostalih, postoji veoma bogata gradja, ali za istraživače je problem što ona nije sredjena i teško se koristi“, istakao je juče doktor Paunović.

Na ovogodišnjem naučno-stručnom skupu svoje radove predstavili su i Nikolov Vasilev iz Bugarske, Aleksandar Lukić, istraživač saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Goran Čukić iz Crne Gore, dr Zoran J. Vojić iz Beograda, dr Vukašin Antić iz Vranja, dr Pavle Jović iz Beograda, profesor Slavoljub Stanković Tale iz Niša, Srdjan Mičić istraživač saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Nikola Arsić, arhivist iz Niša.
Takodje, na skupu su učestvovali i dr spec. Vanja Prodić iz Novog Sada, dr Slobodan Prodić iz Hrvatske, Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije, istoričar Vidan Bogdanović, Miroljub Stojčić, viši arhivist iz Vranja, Boža Janjić, arhivski savetnik takodje iz Vranja, doktorka Božica Slavković sa Instituta za savremenu istoriju, Ena Marković, istraživač saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije, kao i Miljana Djordjević, viši arhivist iz Istorijskog arhiva u Nišu.

Nakon prezentacije radova usledila je diskusija, kao i promocija Zbornika radova sa VII naučno-stručnog skupa.

Organizatori VIII naučno-stručnog skupa su Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar, Institut za savremenu istoriju Beograd, Arhiv Srbije Beograd, Srpsko lekarsko društvo –podružnica Zaječar i Rajačka škola zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here