foto:pixabay
Četvoromesečna zatvorska kazna, uslovno na godinu dana, i ukupni troškovi od 77.750 dinara koje treba da nadoknadi sudu i vlasniku ubijene mačke, epilog su četvorogodišnjeg suđenja nakon koga je Stanimir Curaković (69) iz Kruševca proglašen krivim jer je ubio komšijinog ljubimca.

Presudom Osnovnog suda iz Kruševca, koju je u avgustu potvrdio kruševački Viši sud, Stanimir Curaković (69) iz tog grada proglašen je krivim jer je 9. oktobra 2012. godine ubio komšijinu mačku.

Sud mu je izrekao uslovnu osudu, odnosno kaznu zatvora od četiri meseca, koja se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude, ne učini novo krivično delo.

Curaković je obavezan da Osnovnom sudu na ime troškova krivičnog postupka uplati 29.000 dinara, dok je vlasniku ubijene mačke Predragu Miliću dužan da isplati 48.750 dinara.

„Znači mi to što je doneta presuda kojom je potvrdjeno da je on to učinio, ali mi je mnogo teško palo kada sam pročitao obdukcioni nalaz u kome stoji da je mačka ubijena podesnim predmetom, jakom mehaničkom silom u predelu stomaka. Pretpostavljam da je to mogao biti nož“, kazao je vlasnik ubijene sijamske mačke Predrag Milić.

On je podsetio da se sve desilo 9. oktobra 2012. godine, kada je čuo mjauk, a mačka se nije vratila kući. Pošavši da je nadje, čuo je razgovor komšije i njegove supruge koji su se dogovarali da je „stave u kantu i bace u kontejner“.

Milić je potom, posumnjavši da govore o njegovoj mački, krenuo za komšijom i video da je kantu bacio u kontejner, nakon čega je pozvao policiju i udruženje za zaštitu životinja.

Okrivljeni je, kako je navedeno u obrazloženju presude, tvrdio da se mačka uhvatila u zamku za hvatanje pacova koju je postavio u svom dvorištu, ali je njegovu tvrdnju demantovao veštak koji je utvrdio da uzrok smrti nije davljenje već povreda nastala „jakom mehaničkom silom u predelu stomaka“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here