Sveti Sinod SPC i NSV, foto:nacionalnisavetvlaha.rs

Dana 6. februara 2018. godine, na poziv Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog, gospodina Irineja, Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je sednicu u Beogradskoj patrijaršiji u čijem su radu učestvovali predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha, Radiša Dragojević, predsednik, Dragan Andrejević, predsednik Odbora za verska pitanja NSV, dr Siniša Čelojević, član IO NSV i predsednik Udruženja “Gergina” i Miletić Mihajlović, potpresednik NSV.

Tema sastanka je bila – uvodjenje vlaškog jezika u bogosluženje SPC, kao i nekanonsko delovanje Rumunske crkve na teritoriji istočne Srbije.

Predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha su iscrpno i podrobno izvestili Sveti Sinod o potrebi uvodjenja bogosluženja na maternjem vlaškom jeziku, uz isticanje činjenice da je maternji jezik Vlaha – vlaški jezik, da je država Srbija jedina matica i domovina Vlaha Srbije, i da pripadnici Vlaške zajednice za svoju crkvu smatraju jedino Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Pred Svetim Sinodom prvi put je od kada postoji Srpska Pravoslavna Crkva (od pre 800 godina) , izgovorena je molitva Oče naš na vlaškom jeziku .

Sveti Sinod podržao je inicijativu predstavnika Nacionalnog saveta , te da će Svetom Saboru SPC, koji treba da donese konačnu odluku o iznetim predlozima, izneti stavove Vlaške zajednice i podržati ih.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here