Usvojen Regionalni plan upravljanja otpadom

0
foto: radiomagnum

Članovi Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom sastali su se juče u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije u Zaječaru.

Sastanku su prisustvovali zvaničnici Grada Zaječara, opština Majdanpek, Kladovo, Bor, Negotin, Knjaževac i Boljevac, i RARIS-a.

Na jučerašnjem sastanku razmatran je i usvojen Regionalni plan upravljanja otpadom za grad Zaječar i opštine Boljevac, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin i Knjaževac, a prema rečima Vladana Jeremića, direktora RARIS-a, usvajanje ovog plana je prvi korak u dobijanju saglasnosti od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Nakon više od osam meseci intenzivnog rada na ovom planu, danas ga usvajamo i to je prvi korak u dobijanju saglasnosti od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za Regionalni plan upravljanja otpadom. Zapravo to daje mogućnost da se ide u pripremu tendera za javno privatno partnerstvo ili da se priprema dokumentacija za takvu vrstu finansiranja“, kaže Jeremić i objašnjava:

„Regionalni plan za upravlanje otpadom znači da smo mi danas u regionu značajno informisaniji i pametniji nego što smo to bili pre devet meseci. Takodje, znači da znamo koliko mi to otpada ovde pravimo, koliko se on sakuplja i gde, kao i to kakav je njegov sastav. Na bazi toga su naši konsultanti obradili više mogućih varijanti i napravili detaljnu analizu šta i kako uraditi da bi se tim otpadom moglo upravljati na najbolji mogući način i u skladu sa civilizacijskim tekovinama, 21. vekom, domaćim propisima i evropskim regulativama, odnosno na način da se što više otpada odvoji i ne odlaže u zemlju, već da ide u reciklažu“.

Prema rečima koordinatora projekta docenta dr Nemanje Stanisavljevića sa Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu, ovaj Regionalni plan je najkompletniji plan u Srbiji do sada.

„Iako se duže čekalo na ovaj Regionalni plan, on je, slobodno možemo reći, najkompletniji i najsveobuhvatniji u Srbiji. Više opcija je uradjeno i analizirano, tako da sve opštine i ceo region ima jednu ozbiljnu dokumentaciju i informacije kako i u kom pravcu može dalje da se nastavi, a postoji i mogućnost izbora u kom pravcu će se ići“, navodi Stanisavljević.

Naime, Regionalni plan upravljanja otpadom nudi jako veliki broj analiza. Opštine mogu da se odluče za neku od varijanti kojoj žele da pristupe. Ponudjeno je 24 rezultata za svaku opštinu, uključujući i 24 izlaznih rezultata za regionalni centar, odnosno regionalno preduzeće koje će upravljati novoosnovanom deponijom. To je ukupno 136 izlaznih rezultata.

Stanisavljević dodaje da plan jeste osnova, ali veliki posao tek predstoji.

„Iako je ovo veliki korak, sama izrada i današnje usvajanje Regionalnog plana upravljanja otpadom i dalje je samo jedan mali stepenik u realizaciji ovog projekta. Još puno toga treba da se uradi kako bismo zaista videli neke napretke. Plan jeste osnova za to, a tek sada, sve opštine i Zaječar zajedno sa Koordinacionim odborom, čeka zaista veliki posao kako bi što je uradjeno u planu zaživelo i na terenu“, zaključuje Stanisavljević.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here