Uživajte u igri sa decom: Napravite sami kinetički pesak

0
foto: youtube print screen

Znamo koliko klinci obožavaju pesak čak i ako se ne late odmah kantica, lopatica i kalupa za građenje koji s vremenom postanu samo prljavi teret kojeg roditelji svakodnevno vuku kući iz peščanika. Ponekad im vreća s igračkama za pesak ni ne treba jer zabavno je i šutanje peska, a o kopanju rupa rukama da i ne govorimo.

Za i protiv peska

Za, jer igranje u peskom igra veliku ulogu u razvoju detetove motorike, i protiv, posle igre tog peska (koji je uzgred rečeno često neispitanog zdravstvenog kvaliteta s obzirom da je reč o javnoj površini) ima u svakoj mogućoj rupici! Od pelene do jastučnice.

Sva sreća što su se našli jako pametni inovatori koji su smislili pandan klasičnom prljavcu, a zove se – kinetički pesak.
Verovatno ste već čuli za njega, mnogi i probali i verujemo – oduševili se! U ruci je toliko sličan, a opet toliko različit od običnog peska, i osim što ga nakon igre nećete nalaziti u svim rupicama, njegov fenomen leži u tome da je istovremeno i suv i mokar! O da, prekrasno klizi niz prste kao onaj s plaže, a istovremeno, kada ga stisnete, njime možete oblikovati kao da je reč o plastelinu! Uz to, dolazi u raznim šarenim bojama i stvarno je fenomenalan za igru svih generacija te svim godišnjim dobima i (ne)prilikama.
Cena kupovnog kinetičkog peska dosta je veća od običnog plastelina i zasad ga još uvek nije lako nabaviti u običnim radnjama i knjižarama, ali srećom na internetu smo pronašli recepte kako da ga sami napravite doma od nekoliko povoljnih sastojaka.
Domaći kinetički pesak 
–  šolja finog sitnog peska (onaj za kućne ljubimce)
–  šolja glatkog brašna
– 10 kašika ulja
Priprema
Prvo dobro promešajte pesak i brašno, a zatim postepeno dodavajte ulje i mešajte dok ne dobijete kinetički pesak. Ovo su sastojci za manju količinu peska bez boje pa ukoliko želite veće količine i više boja, nabavite jestive boje u prahu i svakoj količini dodajte drugu boju.

Lažni kinetički pesak 
Ako pri ruci baš nemate finog peska, a dete se zaželjelo letnje peščane razbibrige, ne očajavajte. Tu je recept za kinetički lažnjak koji će dati vrlo sličan efekt onom pravom:
– četiri šolje glatkog brašna
– šolja ulja
Priprema
Sastojke dobro promešajte i uživajte u igri sa ili bez plastičnih kalupa. Kako vreme odmiče pojavljuju se i druge ideje ove fenomenalne kućne zabave pa smo tako naišli i na ovo:
Svemirski (mesečev) kinetički pesak 
– 600 gr običnog finog peska
– dve šolje kukuruznog brašna
– 250 ml vode
– boje u prahu po želji
– šljokice koje će mu dati svemirski izgled
Priprema 
U činiji prvo dobro promešajte pesak i kukuruzno brašno, a potom polako sipajte po malo vode i mesite dok ne dobijete smesu koja ne sme biti ni mokra, ni presuva već kompaktna da se može dobro oblikovati.
Smesu možete podeliti u onoliko omera koliko različitih boja želite dobiti, a možete istovremeno umešati i nekoliko različitih boja (još bolje nijansi) tako da ima učinak presijavanja. U pesak umešajte i šljokice i dobiti ćete super svemirski alat za igru.
 
Apsolutne prednosti kinetičkog peska 
1. osim što se njime cela porodica može zabavljati u zatvorenom prostoru, ovakav pesak se nikada neće sušiti pa se može koristiti jako dugo i jako često (s vremenom će se doduše malo zaprljati pa stvarno nije veliki problem napraviti novi)
2. kinetički pesak se može ispeći! – Napravite savršenu skulpturu, utisnite detetove tabančiće i rukice u njega i ispecite ih u pećnici! (za industrijski kažu da se može peći na 150 stepeni, oko 20 minuta.)
3. od nekoliko različitih boja stvorite savršenu umetničku sliku na podlozi s rubom (jeftini okvir za slike), a uz pomoć raznih modlica i veštih ruku moguće je napraviti prave šarene skulpture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here