foto:radiomagnum

U požaru koji se nedavno dogodio u Podgoričkoj ulici, u Kotlujevcu, porodica Zdravković ostala je bez krova nad glavom. Vatrena stihija odnela je ceo krov i karatavan, a kako porodica živi samo od socijalne pomoći i jedne penzije, šteta sve do sada nije mogla da se sanira. Da problem bude još veći, dvoje dece u toj porodici boluje od Apertovog sindroma, pa se trenutno nalaze u bolnici u Beogradu. Vladica Zdravković je uz pomoć svoje majke Jelke Milanović, uspeo da ovih dana započne radove na sanaciji krova. Međutim, dovoljno novca za ostale radove, nema.

„Požar se dogodio 8. februara, tako što se zapalio dimnjak, izgorele su grede, daske, letve koje su držale kara tavan napravljen od zemlje i trske. U trenutku požara, moj bivši muž je bio u kući, spavao je u kuhinji, ja inače tamo ne živim,razvela sam se od bivšeg supruga, snaja i deca su bili u spavaćoj sabi, takođe su spavali. Sin je bio u dnevnoj sobi kada se to desilo, ujutru kada je otvorio oči, video je samo neke crvene linije na plafonu, i onda je shvatio da je izbio požar. Odmah su izneli decu i tada je pao ceo plafon. Dok je stigla vatrogasna ekipa, moj sin je gasio požar, ali je dosta je izgorelo. Stigli su iz distribucije i ugasili struju“, ispričala je Jelka za Magnum radio.

Jelka je, kako bi pomogla, uspela da kupi materijal u vrednosti od 250 hiljada dinara, međutim, to ipak nije dovoljno, a novca više nema. Potrebno je kupiti pesak, gipsane table, novu elektro instalaciju, kako bi ponovo bili priključeni na električnu mrežu.

„Htela sam da pomognem sinu, deci, i uspela nekako da kupim nešto materijala, ali nije dovoljno. Ja nisam u penziji.  Treba dokupiti još materijala, ovo je tek polovina, značila bi nam pomoć šta god, u materijalu, novcu. Za fizičke poslove moj sin je našao prijatelje, pomažu mu“, rekla je Jelka.

Problemi porodice Zdravković se ovde ne zavšavaju. Dvoje male dece boluje od Apertovog sindroma, pa su nakon nekoliko dana morali odmah u beogradsku bolnicu, gde se i sada nalaze.

„Moja unuka i unuk imaju Apertov sindrom, u međuvremenu su otišli na operaciju u Beograd. Unuki treba da se radi operacije ruke, tačnije da se razdvoje prstići, kako na rukama, tako i na nogama. Ima i drugih anomalija, devijacija nosa, izbačene okice, nepravilan hod. Sličan je slučaj i sa muškim detetom, koji je rođen sa sedam meseci, i kome je dijagnostifikovan tumor oka, pa je bio operisan. Oko mu je odstranjeno, stavljena mu je proteza.  Dete juna meseca puni tri godine, ne hoda i ne priča. Za svaki pregled odlazimo u Niš, plaćamo taksi, prevoz, jer oni ne mogu da putuju autobusom“, kaže Jelka.

U ponedeljak, 18. marta, u Domu kulture u Kotlujevcu, biće organizovan humanitarni koncert za porodicu Zdravković, u kome će učestvovati: KUD „Penzionera“, Folklorna sekcija Društva Roma Zaječar, Gradski folklorni ansambl ZORA, Vokalni sastav „Ž-dur“, Pevačka grupa „Jelek“ i Orkestar „3 u 1″. Koncert počinje u 19.00 sati, a ulaz je simboličnih 100 dinara. Ispred ulaza će biti postavljena kutija za dobrovoljni prilog.

Organizator koncerta je Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović, KUD Penzionera i Peta Mesna zajednica Kotlujevac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here