foto:radiomagnum

OD 1. oktobra, Borani će usluge grejanja plaćati 96,72 dinara po kvadratu, odnosno za 17 odsto više nego do sada. U vrtićima ovdašnje Predškolske ustanove „Bambi“, roditelji će morati da izdvoje 24 odsto više novca, tako da će boravak dece u obdaništima plaćati 4.398 dinara. Uz to, i JKP „3. oktobar“, koje se bavi održavanjem higijene u gradu, dobilo je saglasnost da cenu svojih usluga uveća za 17 odsto, odnosno na 96,72 dinara po kvadratu. Poskupela je i voda, koju će Borani ubuduće plaćati 82,45 dinara po kubiku, odnosno 20 odsto više nego do sada.

Ovo je najvažnija odluka koju je donela skupštinska većina u borskom parlamentu, koju čine odbornici SNS i SPS. Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicije, koji su, pred početak rada lokalne skupštine, istakli da ne žele da budu dekor, koji će vlastima dati legitimitet za poskupljenja.

Javna preduzeća i ustanove su tražili povećanje cena svojih usluga, uz obrazloženje da cene nisu menjane od 2015. godine, kao i da je, u međuvremenu, uvećana cena goriva, maziva, rezervnih delova, energenata i drugih troškova. Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, podvukao je da su, između ostalog, poskupljenja dozvoljena kako bi se „pojedina preduzeća spasla od potpunog propadanja“.

– Ovo nije naš hir – branio je odluku Milikić. – Naprotiv, moramo da zaštitimo gradski budžet, ali i javni sektor koji je, najblaže rečeno, nebrigom naših prethodnika doveden u ovo stanje.

Inače, skupštinska većina je izglasala i rebalans budžeta, kojim je prihod u gradskoj kasi uvećan za 450 miliona i sada iznosi 3,1 milijardu dinara.

BURE BEZ DNA

POVEĆAVATE cenu usluga, a istovremeno izdvajate 90 miliona dinara subvencija za JKP „Toplana“ – kazao je dr Predrag Balašević, koji je jedini iz redova opozicije prisustvovao sednici. – To je sipanje u bure bez dna, pa se plašim da će, ako se ne promeni način poslovanja, pojedina javna preduzeća otići u stečaj.

1 KOMENTAR

  1. Skupština grada Bora je usvojila povećanje komunalnih usluga, osim toga u računima vidimo nove i nove dažbine, uvedene su razne takse na električnu energiju (građani finansiraju proizvodnju zelene energije, sada i poboljšanje energetske efikasnosti) i to je nerazumljiv namet. S druge strane, ΛV godinama povećava svakodnevno plate i penzije u njegovim bajkolažima i hvalospevima, a one „okovane u debelom ledu“ i nikako da stignu do građana, laž nije zabranjena niti zakonom niti kulturom. Treće, troškovi života od hrane, garderobe i šta još ne, otišli su iznad 20%. Izgleda vlastima je bitno građani da plaćaju njihove „nestašluke“ i da ih glasaju, a ne znaju da četvrtinu stanovništva Srbije je na ivici siromaštva ili ispod nje, koji dnevno troše do jednog dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here