Veliki petak se, od svih dana Velike nedelje, praznuje kao veliki crkveni praznik. To je dan žalosti za Hristom koji je osuđen i razapet na krst.

Za hrišćane Veliki petak je dan žalosti, dan u kome se sve odvija u znaku tužnog događaja. U pravoslavnim crkvama tada ni crkvena zvona ne zvone, već se umesto taoga klepa, tj. lupa po dasci.

Na Veliki petak drži se strogi post. Poneko čak ništa ne jede na ovaj dan.

Toga dana, pre svanuća boje se vaskršnja jaja za sve ukućane i goste. Nekada su se jaja šarala samo voskom, dok danas postoje mnoge razvijene tehnike farbanja jaja.

Prvo jaje koje se ofarba na Veliki petak dana zove se čuvarkuća. Ono se stavi pored kandila i čuva do Đurđevdana, kada se sa raznim travama i cvećem potapa u vodu.

Farbanje jaja na Uskrs spada u najstarije hrišćanske običaje.

O tome nam svedoči priča Marije Magdalene, koja je došla u Rim, da propoveda hrišćanstvo, a tom prilikom je i posetila cara Tiberija. Kao poklon dala mu je korpu jaja.

Car nije verovao u Hristvo vaskrsenje i rekao je da, ako bi to bila istina, onda bi bela jaja u korpi promenila boju. U tom trenutku Marija je rekla “Hristos vaskrse” i sva jaja u korpi su postala crvena.

Na Veliki petak se nije radilo. Nisu se obavljali poslovi ni u polju, ni u kući. Izuzetak je bilo samo farbanje jaja.

1 KOMENTAR

  1. На данашњи дан је разапет Исус Христос и завршио је с тим на крсту на Голготи. Нас разапињу свакодневно између беде јади и глади. Богати ће бити још богатији, политичари још политичнији и лоповљији, а сиромашни све бројнији, гладнији и јаднији. Политичари ће бити богатији и малобројнији, а сиромашни све бројнији и гологузанији. Па докле ко издржи. Jeдини је спас да велечасна палица ΛV се преокрене?  Христове речи војницима који га разапињали „Oче, oпрости им нe знају шта раде“, ми би рекли “Наши добро знају шта раде, ал’ не знају када ће бити разапети”. Стићиће их пензионерска клетва!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here