VELIKI PROBLEM: OPREMA ZAJEČARSKOG VODOVODA STARA 25 GODINA

0
Marko Paunović, direktor zaječarskog Vodovoda, foto:radiomagnum

Javno komunalno preduzeće Vodovod u Zaječaru godinama unazad uspešno izvršava svoje funkcije i zadovoljava potrebe za vodom svih svojih potrošača, kako u privredi tako i u domaćinstvima, uprkos tome što se suočava sa brojnim problemima.

Kvalitet u radu ovog preduzeća potvrdio je na poslednjoj sednici Skupštine grada i odbornik dr Nenad Ristović koji objašnjava da Javno komunalno preduzeće Vodovod snabdeva Zaječarce vodom koja je sa sto odsto čistoćom i sto odsto bakteriološkom ispravnošću.

„Otkad radim na Infektivnom odeljenju zaječarskog Zdravstvenog centra nije zabeležena nijedna epidemija izazvana neispravnom vodom“, rekao je Ristović.

Medjutim, zaječarski Vodovod se suopčava sa brojnim problemima i kako direktor ovog preduzerća Marko Paunović kaže na „klimavim je nogama“.

Povod za diskusiju o zaječarskom Vodovodu i kvalitetu vode na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada bilo je povećanje cene vode.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Zaječara su na poslednoj sednici, izmedju ostalog, dali saglasnost na povećanje cene vode za domaćinstva sa 53,24 na 63,20 dinara po metru kubnom, dok cena vode za ustanove i privredu ostaje nepromenjena i iznosi 91, odnosno 182 dinara po kubiku.

Paunović je istakao da ne može situaciju u zaječarskom Vodovodu da posmatra sa strane i da je ulepšava.

„Pred nama su mnogo veliki projekti za koji su potrebne ozbiljne investicije, počev od rekonstrukcije izvorišta, cevovoda, zamene azbestnih cevi, projektovanja i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukcije Fabrike vode i slično. To su u evrima milionski iznosi. Zato vas molim da svi shvatite ozbiljnost situacije i da gradjanima čiji ste predstavnici govorite o tome da, ukoliko program ne predstavimo realno i ne budemo se prema tome realno odnosili u nekom budućem periodu, možemo da dodjemo u situaciju da imamo vrlo ozbiljne probleme. Takve primere na teritoriji Srbije već imamo. Imamo Zrenjanin koji već 12 ili 13 godina nema pijaću vodu, takodje imamo Vojvodinu koja u vrlo velikom procentu nema odgovarajući kvalitet pijaće vode. Mi to ne smemo da dozvolimo“, naglašava Paunović i dodaje:

„Maksimalno koristimo izvorišta koja su nam na raspolaganju, maksimalno brinemo o njima, ali naše snage su na izmaku. Radimo sa opremom koja je stara od 25 godina pa naviše, radimo sa tehologijom koja je zastarela i prilično skupa, koristimo vozila koja u većini sada u ovom trenutku ne možemo ni da registrujemo, a sa druge strane, od nas se očekuje da u svakom trenutku imamo kontinuitet i kvalitet vode za piće“.

Direktor Vodovoda takodje ističe da su obaveze ovog preduzeća prema zaposlenima oko 40 miliona dinara, ali i da preduzeće ima potraživanja u iznosu od 140 miliona koja vrlo teško naplaćuje.

„Gorući problem u finansijskom smislu predstavljaju zaostale plate zaposlenih, koji vrlo teško rade da zarade platu. Vodovod je jedino preduzeće koje u svakoj sekundi u 365 dana u godini ima neke aktivnosti. Neki ljudi rade kako bi gradjani mogli da piju zdravu i ispravnu vodu“, podseća Paunović i zaključuje:

„Zbog svih ovih razloga morali smo da krenemo sa realizacijom jednog projekta koji predstavlja dostizanje jedne realne cene vode za piće koja će pokriti minimalne troškove proizvodnje i distribucije. Sa ovim predlogom cena, mi i dalje imamo nižu cenu vode od pojedinih Vodovoda u okruženju i nižu cenu od većine Vodovoda u Srbiji, a pritom imamo jedan od najskupljih procesa tehnologije“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here