foto: SRĐAN SILBAŠKI

RIMLjANI, čuda prirode, prelepi Dunav, dobro vino i ukusna hrana – ovako bi se, ukratko, mogao opisati vikend proveden u Kladovu.

 Ovaj deo Srbije je pravo čudo prirode, pa na put ne treba krenuti bez patika, kupaćeg kostima i dobrog foto-aparata. Najlepši deo istočne Srbije je Nacionalni park Đerdap, a putovanje do Kladova vodi upravo pored Golubačke tvrđave, Gvozdene kapije, Malog i Velikog kazana. Za dva dana provedena u Nacionalnom parku Đerdap sakupi se više utisaka i uspomena nego tokom dve nedelje letovanja u Grčkoj.

Kladovo je odlična „baza“ za izlete do vratnjanskog kanjona, Rajačkih pivnica, stubova Trajanovog mosta, Lepenskog vira, a tik uz grad se nalazi i arheološki lokalitet Dijana, staro rimsko vojno utvrđenje.

Vratna, desna pritoka Dunava, dugačka je 26 kilometara. Reljef u slivu Vratne izgrađen je postepenim povlačenjem i spuštanjem jezera koje je ostavilo „vrata“, velika i mala, preko kojih se može preći kao preko mosta. Do „vrata“ se stiže od ženskog manastira Vratna putem koji nije težak, ali može da bude klizav.

Čuvene Rajačke pivnice (kako piše u turističkoj signalizaciji) nalaze se kod Negotina, a ovaj kraj je poznat po bogatim vinogradima iz drevnih rimskih vremena. „Pivnice“ ili „pimnice“ su posebna naselja u blizini vinskih podruma gde su se proizvodili vino i rakija od blagorodnog negotinskog grožđa.

Rajačke pimnice su u svetu jedinstveni kulturno-istorijski spomenik. Izgrađene su kao niz kamenih vinskih podruma nejednake veličine, u prizemlju ili na dva sprata. „Grad vina“ ima 270 rustičnih kamenih zdanja starijih od dva veka. Posebno su dragocena crna vina, a domaćini organizuju i ručak sa specijalitetima iz ovog kraja: od ukiseljenih pečuraka i sira belmuža, pa do sarmi od vinovog lišća i ostalih đakonija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here