Na 7. Internacionalnom festivalu harmonike „MehFest“ koji je trajao od 12. – 14. aprila na Univerzitetu „Megatrend“ u Beogradu, učenik četvrtog razreda OMŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova, Marko Šolkotović iz klase profesora harmonike Dušana Novčića,  osvojio je I NAGRADU u svojoj III kategoriji na ovogodišnjem festivalu.

Konkurencija je bila velika.

Ove godine festival je okupio mnogobrojne takmičare koji su dolazili iz Kine, Nemačke, Rusije i Belorusije, Litvanije, Austrije, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Takmičenje je bilo javno i organizovano po godištu. Takmičarski program se izvodio napamet, što nije bilo obavezno u disciplinama kamerne muzike i orkestra.  U okviru takmičenja bilo je više kategorija klasične i varijate muzike. Takmičarske discipline bilu su harmonika solo i kamerna muzika. U okviru kategorija varijate muzike, izvođači su mogli da sviraju na bilo kojoj vrsti harmonike ( dijatonska, hromatska, električna itd. ) i izvodili su slobodan program ( filmska, narodna muzika, zabavna, klasična, worldmusic, etno itd. )

 

Stručni žiri MehFest-a bio je od 3 zasebna dela; žiri za starije takmičare, žiri za mlađe takmičare, žiri kamernih ansambala i varijate muzike.

Predstavljali su najeminetniji profesori i stručnjaci harmonike iz naše zemlje i inostranstva.

Neki od njih:

Danijela Rakić ( Srbija ), Nguyen Tai Hung ( Vijetnam ),Andreas Nebl ( Nemačka ), Yiru Lui ( Kina ), Dr Zoran Rakić ( Srbija ),  Ljudmila Daunoriene ( Litvanija ),  Wang Yi Ping ( Kina ),  Martina Težak ( Slovenija ),  Kuznecov Aleksej ( Rusija),Nemanja Potparić ( Crna Gora ), Lidiya Skachko ( Belorusija ) i drugi.

profesor Dušan Novčić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here