Blagoje Spaskovski, direktor RTB „Bor“, koji već 40 godina (s prekidima) radi u ovom rudniku, iz kog je nestalo pet tona zlata, moćniji je od svake vladajuće garniture u Srbiji jer mu nijedna vlast već decenijama ne može ništa!

U ekskluzivnom razgovoru za Kurir, visoki politički funkcioner, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da Spaskovskom svojevremeno ništa nije mogao ni Slobodan Milošević, pa je veoma teško da ga i aktuelna vlast natjera da odgovara.

– Svi znaju kolike su razmjere pljačke u RTB „Bor“. Pa nedostaje pet tona zlata! Policija već izvijesno vrijeme prati dešavanja u ovom rudniku. Da zlato nedostaje, prikazano je i u godišnjim izvještajima koji idu na uvid upravi, ali u mnogo manjem obimu nego što to realno jeste. Procjenjuje se da je zbog ove pljačke rudnik, a samim tim i država, oštećen za oko 150 miliona eura – kaže naš izvor i dodaje – I pored ogromne pljačke kojoj je izložena državna kasa, Spaskovskom ne može, izgleda, niko ništa. Pa i Slobodan Milošević, u čije vrijeme je Spaskovski radio u RTB „Bor“, znao je šta on radi u tadašnjem gigantu, ali nije mogao da ga skloni. Šta onda mi da radimo?

Sagovornik Kurira još dodaje da je Spaskovski enormno uvećao svoju imovinu.

– Spaskovski ima najmanje 15, a prema nekim informacijama i 17 stanova u Londonu. Zato često i boravi tamo. Kako je to kupio? Pa prosječan građanin treba da radi dva života da bi mogao sebi da priušti jednu nekretninu u Londonu – kaže naš izvor.

Podsjetimo, Kurir je objavio seriju tekstova o pljački u RTB „Bor“. Taj rudnik je očerupan za milione eura i zadužen za najmanje 1,3 milijarde eura. Najzaslužniji za haos u ovom državnom gigantu jeste upravo Spaskovski, koji je gotovo četiri decenije u kompaniji i posljednjih devet godina na mjestu direktora nastavlja da gura preduzeće u sunovrat.

Sačuvao je fotelju i nakon posljednje u nizu afera, nazvane „zlatni mulj“, koja je objelodanjena kad je Kurir objavio da policija već godinu dana istražuje njega i poslovanje RTB, odakle je višegodišnjim pljačkanjem, kako je procijenjeno, iznijeto pet tona zlata, zbog čega je država oštećena za 150 miliona eura. Eksperti pogona Zlatara u RTB „Bor“ uočili su u godišnjim izveštajima za 2015. da fali 300, a 2016. čak 500 kilograma čistog zlata.

U RTB je, pod rukovodstvom Spaskovskog, u dvije godine (2014. i 2015) napravljen gubitak od čak 250 miliona eura, preduzeće je prošle godine potrošilo struje za 4,4 milijarde dinara, a platilo tek 650.000, ili oko 0,01 odsto duga. Kako je Kurir pisao, u gradnji topionice uočen je propust jer je investicija, umjesto da iznosi projektovanih 175 miliona eura, narasla na 300-400 miliona.

1 KOMENTAR

  1. RTB BOR IDE NIZ VODU!
    Da li je ovaj (anti)čovek još uvek na slobodi? Ako je on (u)krao, na neviđeno, pet tona zlata, a za njegovu samovladu nad RTB Bor-om, kao preletač u svim glavnim strankama, od 2008. godine tolikog zlata nije u RTB Bor proizvedeno(?), mora da je izmislio by pass, šta čekaju vlada, ako je ima, i pravosudni organi, ukoliko znaju šta rade. Ako je sve to tačno, a niko nije demantovao, on će kupiti stanove i u Njujorku (da se druži sa Trampom, a ne da se pozdravlja iz daleka) i Tokiju (gde će naućiti japansko ophođenje sa njihovim gejšama, u skladu sa njegovim nadimkom), pun je suludih ideja? Čudi me što nije kupio stanove u „Beogradu u(na) vodi“, da malo zamiriše i na arapsku aromiju, gde je glavni fan vođa? Tako sposobnog svetskog, a vladinog, kadra sigurno će kupiti u paketu sa RTB Bor. Onda biće jadni i RTB Bor i eventualni kupac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here