Ministarstvo poljoprivrede produžilo važnost pravilnika kojim se propisuje dozvoljena količina štetnih materija u mleku

Granica ove otrovne materije trebalo bi da bude 0,05 mikrograma po litru, ali je Vlada odlučila da za sada i dalje ostane nivo od čak 0,25 mikrograma * To je pet puta viši nivo toksičnih supstanci od evropskog standarda

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i u narednom periodu će ostati 0,25 mikrograma po litru, odlučeno je u Ministarstvu poljoprivrede a ponovo evidentirano u pravilniku.

Piše: M. N. Stevanović

Ovogodišnja suša, koja inače pogoduje razvoju mikotoksičnih gljivica u žitaricama, pre svega kukuruzu, razlog je više za takvu odluku, ali je činjenica da postoje i druge metode zaštite.

Narodni poslanik Demokratske stranke Goran Ješić, koji je među prvima reagovao kada se 2012. pojavilo mleko sa većom koncentracijom aflatoksičnih gljivica od do tada dozvoljenih 0,05 mikrograma na litar, tvrdi u razgovoru za Danas da država nije preduzela mere koje je trebalo, s obzirom da je naše područje podložno pojavi toksične gljivice što se u procesu proizvodnje i skladištenja ne može izbeći.

– Kada smo već takvo podneblje, i kada se u sušnim godinama javlja ova gljivica, trebalo je samo da se iskoriste zalihe zdravog roda iz prošle godine, kada je kukuruz bio izuzetnog kvaliteta. Reč je o hemijskom procesu, i kada se utvrdi koncentracija gljivica kod zaraženog kukuruza on se pomeša u određenom procentu sa zdravim kako bi se ukupno prisustvo toksina spustilo na prihvatljiv nivo. Ali pitanje je da li te količine koje se u papirima vode zaista imamo ili su robne rezerve pokradene – kaže Ješić.

Proizvođači, međutim, tvrde da ni koncentracija od 0,5 mikrograma na litar mleka (10 puta veća od evropskog standarda i duplo veća od važeće regulative u Srbiji) ne može da prouzrokuje zdravstvene probleme, što potvrđuju i toksikološke studije Vojnomedicinske akademije.

Takođe, radi se o koncentraciji koja je prihvatljiva za tri četvrtine zemalja sveta, a da su među retkima koji zahtevaju niže prisustvo članice EU gde je dozvoljena količina 0,05 mikrograma. Ukoliko bi se taj standard primenio na srpske proizvođače, većina farmi ne bi mogla da obezbedi dovoljne količine hrane od kukuruza evropskog standarda, pa bi i stočni fond i mlekarska industrija ušli u ozbiljnu krizu. S druge strane, pojava aflatoksina pre pet godina značajno je umanjila srpski izvoz a štete što se domaći proizvodi na bazi mleka nisu pojavili na evropskim i ruskom tržištu iznosila je i do 150 miliona evra.

To je bio i razlog da se u prethodnih nekoliko godina menjaju domaća pravila u proizvodnji mleka.

Najpre je, kada je “afera aflatoksin” dospela u javnost, “rešenje” pronađeno tako da se krajem februara 2013. izmenio pravilnik i umesto 0,05 dozvoljena koncentracija “popela” na 0,5. Reakcije potrošača nisu bile nežne, pa su gubici mlekara zabeleženi i na domaćem tržištu.

Početkom jula naredne godine dozvoljena granica spuštena je na evropski standard od 0,05, ali je svega 15 dana docnije pronađen kompromis, i pravilnik opet izmenjen, a nivo aflatoksina ograničen na 0,25 ili pet puta više nego u EU, a upola niže nego na preostalom međunarodnom tržištu.

I u januaru 2015. pokušano je da se ove granice vrate na 0,05 ali je to trajalo svega desetak meseci, kada je ponovo postala prihvatljiva koncentracija od 0,25 mikrograma, koja se održava do danas.

IZVORdanas.rs
PODELI

1 KOMENTAR

 1. ОНО ШТО КАЖЕ ВЛАДА ДА ЈЕ ШТЕТНО ЈЕ ШТЕТНО. УГЛАВНОМ ОНА НИШТА И НЕ КАЖЕ ПАМЕТНО!

  Зашто ли доносе законе, када их нико не чита, а власт само их крши преко колена. Када се повећају опасне материје, Влада одмах се сети, повећа дозвољени ниво. Још се није сетила, када се повећају штетне материје у храни, млеку и води да повећа и пореза. Тако се добијају два ефекта: трује народ и пуни БДП, а еве зашто:

  • Многи немају краве, али пију ли пију афлатоксине.
  • Дакле народ није стока. Стока не гласа!
  • Он је толико поверљив саговорник да ни сам не зна о чему прича.
  • Ми се држимо ЕУ као пијан плота. Схватићемо касније да су тарабе биле труле.
  • Наша комерцијална визија је, у сваком случају, провизија!?
  • Ако је посао забава. Чиме онда да се забаве незапослени.
  • Агенција за борбу против корупције узела је корупцију у своје руке.
  • Мој вођа се учи на туђим грешкама, али зато своје велича.
  • Гладни,осим хране, најзад су сити свега.
  • Реструктуирање фирме није ме изненадило. Дочекао сам га празних руку.
  • Није тачно да мој директор нема идеје. Има, ал’ само луде идеје!
  • Ми у фирми не можемо напред. Иза нас нико не стоји.
  • Са Сосом смо догурали далеко. Никако да се вратимо себи.
  • Многи имају осиромашени уран, а ја обогаћено млеко алфатоксином.
  • Успео сам да све направим, од игле до кригле.
  • ЕУ ће нас добро хранити, а НАТО храбро бранити од нас самих!
  • Једна кока у Кини сноси три пута тежа и већа јаја. Наше сносе јаја са десет пута већим садржајем афлатоксина.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here