VLAŠKA SUVA PITA: Tradicionalni recept iz istočne Srbije

0
foto: youtube print screen

Za vlašku suvu pitu vam je potrebno:  
400 g kora za pitu
200 g suvih šljiva bez koštica
100 g suvog groždja
1,5-2 dl ulja
150 g oraha
250 g šećera
kašičica cimeta

Priprema

Fil:

Prvo sameljite orahe. Suve šljive iseckajte na site komade i pomešajte ih sa suvim grožđem, orasima i cimetom.

Pita

Razvucite jednu koru po radnoj površini, poprskajte je uljem, pospite sa dve kašike šećera i sa dve kašike fila. Vodite računa da 1/3 kore tom prilikom ostavite bez fila.

Nakon toga, stavite i drugu koru i ponovite isti postupak kao sa prvom, a zatim i sa trećom učinite isto.

Bočne ivice pite presavijte ka sredini, i lagano umotajte pitu tako što ćete početi od filovanog kraja ka praznom kraju.

Pleh dobro namastite uljem i u njega ređajte umotane, filovane kore.

Postupak sa korama ponavljajte, dok vam ne nestane sav fil.

Rernu zagrejte na 180 stepeni, i pitu pecite do 30 minuta, dok kora ne porumeni.

Podjednako je ukusna i topla i hladna, pa je svejedno kako ćete je servirati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here