Vukašin Đorđević, foto:srbin.info

Protest penzionera Vukašina Đorđevića koji ne uspeva da izmiri račune za električnu energiju. Razmišljao da se i on otruje, ali ne želi da ćerkama ostavi neizmirene obaveze prema EPS.

NIŠLIJA Vukašin Đorđević (63), mašinovođa u penziji, već sedam godina sa svojom porodicom živi bez struje, jer je nasledio neizmirene račune pokojnog oca, koji je zbog tih dugova sebi oduzeo život. Očajan i bez nade da će ikada uspeti da se dogovori sa Elektrodistribucijom oko izmirenja dugova koji premašuju njegove mogućnosti, ovaj nesrećni penzioner izašao je na Trg kralja Milana i apeluje na vlasti da mu nekako pomognu. Spreman je, kaže, da plati račune za struju, ali ne i kamate za koje tvrdi da su abnormalno visoke.

Kako objašnjava Vukašin, visoke račune za struju napravili su stanari njegovog pokojnog oca, jer ih nisu izmirivali na vreme. Kamata je rasla, a njegov otac Radivoje nije imao novca da je plati, zbog čega se, kako tvrdi Đorđević, i otrovao. Dovoljno novca nije imao ni Vukašin, koji je zbog Behterove bolesti 2002. otišao u invalidsku penziju.

Računi rastu, ali, kako veli Đorđević, godinama već ne stižu na njegovu adresu u Pribojsku 56. Kada je u Elektrodistribuciji u Nišu pitao o čemu se radi, rekli su mu da ne znaju, i da oni račune redovno šalju na tu adresu. Pita se zašto još 2010. nisu tužili njegovog oca, kada su došli da seku struju, već su čekali da kamata premaši dva miliona dinara.

– U martu je dug za struju, koja mi je odavno isključena, bio milion i sto hiljada dinara, a za tri meseca EPS je udvostručio taj iznos i duži me za 2.300.000, plus za troškove tužbe dodatnih 300.000 dinara – kaže Đorđević. – Od EPS tražim da mi skine tu kamatu. Ako sam struju potrošio, platiću dug, a ovako nenormalne kamate ne. U avgustu 2010. su rekli da je prevelika potrošnja i isekli su nam struju sa uličnog stuba i iz kuće uzeli trofazno brojilo, navodno da ga poprave. Do dana današnjeg nisu ga vratili. Onda je EPS postavio na banderi svoje brojilo i naplaćuje mi taksu na brojilo, a ja isključen sa stuba i nemam struju?

Đorđević kaže da će svakoga dana stajati na Trgu kralja Milana u Nišu i mirno protestovati, dok se ne nađe neko rešenje za njihov problem od koga je, kako tvrdi, čak i njegova supruga završila u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Goranja Toponica“.

– Stajaću svakog dana od 10 ujutro, pa dokle god mogu da izdržim. Mogu da mi pošalju izvršitelje da mi oduzmu kuću. Razmišljao sam da se i sam otrujem, kao moj otac, ali ne želim ovaj dug da prenesem svojim ćerkama – kroz suze priča Đorđević i ističe da mu je dug za struju ubio oca, a da bi njega mogle da dotuku kamate.

GREJU VODU U BURETU

POKUŠAO je Đorđević da se obrati i gradskim ocima, ali kaže da od njih nikakav odgovor nije dobio. Dok se rešenje ne nađe, sa svojom porodicom će, kaže, živeti kao u 19. veku, bez struje i osnovnih sredstava za život, zagrevajući vodu za kupanje u buretu, uz stalni pritisak kako da izmiri dug.

KAMATA

U ELEKTRODISTRIBUCIJI u Nišu kažu da kamata ne može toliko da naraste za tako kratko vreme, te da će proveriti o čemu se radi.

 

IZVORnovosti.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here