foto:Radio Velkaton

Na sednici Skupštine grada održanoj u sredu u Zaječaru odbornici su razmatrali Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine. Ovaj izveštaj između ostalog pokazuje da je za poljoprivredu u Zaječaru od planiranih 18 miliona izdvojeno 0 dinara.

Diskutujući o toj temi odbornik Miodrag Simonović, obraćajući se odbornicima većine, rekao je da su u odborničkim klupama zahvaljujući pobedi u selima na poslednjim izborima.

«Vi znate da ovde sedite zahvaljujući glasovima koje ste na poslednjim izborima dobili u selima. U izbornoj kampanji obećavali ste seljacima sve i svašta. Kako ste im se odužili? Tako što ste za poljoprivrdu odvojili 18 miliona dinara. Od tih 18 miliona planiranih, realizacija je nula dinara i do kraja godine opet će biti nula za poljoprivredu», kaže Simonović i dodaje:

„Sve su to laži. Ljudima sa sela ne daje se ništa. Ljudi sa sela su građani drugog reda“.

Predsednik Skupštine grada Stefan Zankov smatra da su primedbe o realiziciji pojedinih stavki budžeta sa nula dinara besmislene.

„Sada ovde neko spočitava da imamo izvršenje nula na raznim projektima. To je besmisleno. I nije to rezultat lošeg rada, to je posledica onog što se dešava 7-8 godina unazad“, kaže Zankov.

Inače, situacija je znatno drugačija u ostalim lokalnim samoupravama Timočke krajine.

Knjaževac
Opština Knjaževac ove godine izdvojila je 40 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, što predstavlja i najveće ulaganje u ovoj oblasti na području Zaječarskog i Borskog okruga u 2016. godini. Za razvoj poljoprivrede izdvajalo se i u ostalim opštinama, u Boru 20 miliona dinara, Sokobanji 11 miliona 500 hiljada dinara, u opštini Negotin 25 miliona dinara…

Oko 500 gazdinstava na području Knjaževca dobilo je u ovoj godini neki vid subvencija, odnosno podršku za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje.

Preko Fonda za razvoj poljoprivrede obezbedjen je 21 milion 300 hiljada dinara.
Subvencije za voćarstvo, odnosno kupovinu sadnog materijala iznose 80 posto od vrednosti računa, a najveći iznos koji jedno domaćinstvo može da dobije je 80 hiljada dinara. Za razvoj mlečnog govedarstva subvencije su 30 hiljada dinara po ostavljenom ženskom teletu.

Takodje, za kozarstvo i ovčarstvo, za nabavku deset ženskih i jednog muškog jagnjeta ili jareta subvencija je oko 120 hiljada dinara po gazdinstvu. Za pčelarstvo, odnosno uvećanje pčelinjaka do deset košnica subvencija je 40 dinara po domaćinstvu, dok je za nabavku nove mehanizacije subvencionisana suma 50 posto od računa, a najviše 50 hiljada dinara po domaćinstvu.

Preko Fondacije Divac za pomoć mladim poljoprivrednicima opština Knjaževac obezbedila je 2 miliona i 420 hiljada dinara. Novac je namenjen za razvoj pčelarstva, odnosno kupovinu rojeva, košnica i opreme. Subvencije po gazdinstvu iznose oko 120 hiljada dinara, a podršku je dobilo 20 gazdinstava.

Međutim, ulaganja u poljoprivredu na području Knjaževca se ovde ne završavaju.
Formiran je, takođe, Fond revolving kredita od 15 miliona dinara, u okviru kojeg poljoprivrednici dobijaju 500 do 600 hiljada dinara kao beskamatnu pozajmicu koju vraćaju u roku od pet godina kroz svoje proizvode.

Sokobanja
U opštini Sokobanja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje ove godine obezbedjeno je 11 miliona 500 hiljada dinara. Od toga pet miliona dinara izdvojeno je za direktna davanja poljoprivrednim proizvodjačima u okviru subvencija za pčelarstvo, ovčarstvo, mlečno govedarstvo, svinjarstvo, voćarstvo, za sušare i hladnjače.

Milion i 400 hiljada dinara obezbedjno je za poljoprivredna udruženja i unapredjenje njihovog roda, a ostatak je utrošen za nabavku buldožera, kako bi se efikasije uređivali atarski putevi.

Bor
Opština Bor ove godine je za unapređenje poljoprivredne proizvodnje obezbedila 20 miliona dinara. Sredstva su namenjena za kupovinu goveda, ovaca, koza i svinja, kao i za kupovinu sadnica voćaka, vinove loze, medonosnog drveća, kao i za veštačko osemenjivanje goveda, ali i edukacije i manifestacije.

Negotin
2016. godine opština Negotin izdvojila je 25 miliona dinara za poljoprivredu. 315 gazdinstava je podnelo zahteve, a 301 je dobilo subvencije i to u oblasti stočarstva, ratarstva, povrtarstva, razvoja seoskog turizma, pčelarstva, vinarstva, kao i za veštačko osemenjivanje goveda, ali i za pomoć granskim udruženjima, vinarima, voćarima, pčelarima i stočarima.

Na žalost, i u prošloj godini poljoprivredni proizvođači u Zaječaru ostali su bez subvencija.
Pomoć poljoprivrednicima od strane lokalne samouprave u zaustavljanju odumiranja sela je neophodna, međutim za seljaka na području Zaječara pomoći nema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here