foto:informer.rs

Koka-kola ziro, pravljena za srpsko tržište, sadrži veštački zaslađivač koji je zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da izaziva rak.

Analiza ovog napitka, koja je urađena na Institutu za opštu i fizičku hemiju, pokazala je da je reč o bezalkoholnom piću bez saharoze, sa smešom tri zaslađivača.

Upravo su veštački zaslađivači ono što najviše treba da nas zabrine jer jedan od njih – natrijum-ciklamat FDA je označila kao opasan po zdravlje.

Kako objašnjava dr Stevan Blagojević, direktor Instituta, kada pijemo ovaj sok, zapravo unosimo senzorni doživljaj „kole“, ali to je samo senzorni osećaj koji potiče od aroma i zaslađivača.

Takva pića imaju i naziv „niskokalorična“ jer sadrže zanemarljivu kalorijsku vrednost u odnosu na pića sa šećerom. Praktično, ti proizvodi nemaju nikakvu nutritivnu vrednost – ne sadrže proteine, ugljene hidrate, masti, minerale koje bi organizam mogao iskoristiti. Pića bez šećera ne nose rizik koja nose ona sa saharozom, ne utiču na eventualno povećanje telesne težine jer im je kalorijska vrednost minimalna i ne utiču na pojavu karijesa. Međutim, u stručnoj javnosti se često navodi rizik od unosa veštačkih zaslađivača, kojih u ovom slučaju ima tri: aspartam, acesulfam-K i natrijum ciklamat – objašnjava dr Blagojević.

Od sva tri pomenuta zaslađivača najviše razloga za brigu daje natrijum ciklamat, koji se u deklaracijama često krije iza oznake E 952.

– Sve soli ciklamata pa i Na-ciklamat zabranjene su u Sjedinjenim Američkim Državama.

Takođe, postoji još jedan problematičan momenat, a to je što na deklaraciji „koka-kole ziro“ nije navedena količina veštačkih zaslađivača. Jer, osim za ciklamate i za aspartam, ali i acesulfam-K postoji preporučena doza unosa, jer ga samo to čini bezbednim za ljudsko zdravlje.

Na pitanje zašto nije naveden udeo veštačkih zaslađivača iz „Koka-Kole“ takođe nismo dobili odgovor.

IZVORinformer.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here